Közélet

Csak óvatosan a jégen! - Jó tanácsok a rendőrségtől

Csak óvatosan a jégen! - Jó tanácsok a rendőrségtől

2016. december 22., csütörtök
Csak óvatosan a jégen! - Jó tanácsok a rendőrségtől
mentes_jegrol005kf

A jégre lépés veszélyeire hívják fel a figyelmet a vízirendőrök. A jégre lépés, vagy a lékvágás szabályai mellett baj bekövetkeztét követő teendőkről is szóltak.

A jégre lépés veszélyeire hívja fel a figyelmet a szegedi vízirendészet. Ugyan a Tisza egyelőre még nem fagyott be, de a város egyes tavain már vékony jégréteg alakult ki. A vízirendészek hangsúlyozták, ezek felülete még nem elég vastag ahhoz, hogy bárkit elbírjanak, így akár halálos veszélyt is jelenthetnek, ha valaki felelőtlenül rálép. „Azzal tisztában kell lennünk, hogy a jég vastagságát elsősorban a hőmérséklet, másodsorban több olyan tényező befolyásolja, amiket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ilyen pl a vízmélység változás (mederalak változás), a rendellenes vízmozgás, széljárás, beömlő termálvíz” – írta közleményében

Gézárt Attila

rendőr őrnagy, a vízirendészet szegedi őrsének parancsnoka. Hozzátette, a szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre sem szabad rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a kikötők és veszteglőhelyek területén valamint a folyókon,

rianás esetén

a Balatonon. Léket lehet vágni, de fel kell hívni mások figyelmét rá. Ha 1 négyzetméternél kisebb a lék alapterülete, akkor 50 méter távolságból is felismerhető módon meg kell jelölni Ha ennél nagyobb, ezen kívül 1 méter magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni. Aki ezt nem tartja be, azt akár 50 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják.

jeg05_gs

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője,

Busi László

rendőr ezredes azt tanácsolta, ne menjünk egyedül a jégre, ne álljunk szorosan egymás mellé csoportban, s inkább folyamatosan változtassuk helyzetünket. Gyanús ropogás, recsegés esetén azonnal feküdjünk hasra, s próbáljuk megközelíteni az első biztos pontot, egy stéget, vagy a partot! Ha mégis beszakadna a jég, akkor kapaszkodjunk meg a szélében, s a lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökjük magunkat! Az ezredes javasolta, hogy kerüljük a fölösleges mozdulatokat, hogy a ruházatban található szigetelő légréteg megmaradjon, a partot érés után pedig meleg helyre kell menni, de alkohol helyett inkább forró italt fogyasszunk. Sajnos előfordulhat, hogy a jó szándék inkább súlyosbítja a bajt. Busi László szerint érdemes inkább segítséget hívni a mentés megkezdése helyett. A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha nincs más, akár egy hosszú faágat, vagy egy ruhadarabot is lehet nyújtani a jeges vízben lévőnek, ha pedig többen vannak, hason fekve láncot is alkothatnak a segítők. Ezt követően azonnal mentőt kell hívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.