Közélet

Az IM reméli, hogy az Alkotmánybíróság elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát

Az IM reméli, hogy az Alkotmánybíróság elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát

2016. december 16., péntek
Az IM reméli, hogy az Alkotmánybíróság elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát
biro_birosag_jogasz_ugyved

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) közleményben fejezte ki reményét aziránt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény megvizsgálása után elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát.

A tárca pénteken azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy

Áder János

államfő az Ab-hez fordult, kérve: a testület állapítsa meg a közigazgatási perrendtartásról szóló, december 6-án elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét és egyben közjogi érvénytelenségét. Levelében kifejtette egyebek mellett, hogy létrejön egy új bíróság, a közigazgatási felsőbíróság, ám - hívta fel a figyelmet - egyszerű többségű törvénnyel nem lehet új bíróságot létrehozni alkotmányosan. Az IM erre reagáló közleményében üdvözölte, hogy a köztársasági elnök megküldte a törvényt az Ab-nek. Mint írták, "e törvény megalkotásával nyílt meg ugyanis először a lehetőség hazánk történetében" arra, hogy Magyarországon önálló kódexben legyen szabályozva a közigazgatási perrendtartás. "A tárca reméli, hogy az Alkotmánybíróság a törvény megvizsgálását követően elismeri a közigazgatási bíráskodás fontosságát, és megerősíti az Igazságügyi Minisztérium azon meggyőződését, hogy az önálló közigazgatási perjog megalkotása az európai jogfejlődés útja, ezáltal az Alkotmánybíróság határozata további lendületet és támogatást ad majd annak a törekvésnek, hogy a 2018-tól kezdődő kormányzati ciklusban a rendszer kiteljesedhessen, és létrejöhessen az önálló közigazgatási bíróság és a közigazgatási felsőbíróság."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.