Közélet

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a parlament

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a parlament

2016. december 12., hétfő
Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a parlament
Orbán Viktor

Az Országgyűlés ma kezdődő, várhatóan idei utolsó ülésének első napján újra szavazhat arról a három korábban már elfogadott előterjesztésről, amelyeket a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés a megszokottnál korábban, délelőtt 10 óra 30 perckor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal, majd az államfő által a közelmúltban megfontolásra visszaküldött három javaslat újratárgyalása következik. A képviselők az azonnali kérdések és válaszok órája után határozathozatalokkal folytathatják munkájukat, amelynek elején újra szavazhatnak az

Áder János

által kifogásolt indítványokról. A parlament lényegében változtatás nélkül szavaz arról az előterjesztésről, amelyről az államfő még októberben úgy foglalt állást, hogy az ellehetetleníti a szélerőművek építését, a fővárosi Erzsébet tér egyes további részeinek állami tulajdonba kerülése esetében a határidők módosulhatnak, míg a gyógyszerforgalmazási törvény esetében a köztársasági elnök fenntartásai nyomán az eredetileg elfogadottnál szűkebb jogköröket kapnak a hatóságok a gyógyszertárak házkutatására. Ekkor dönthetnek további nyolc javaslatról is, köztük például arról a kormánypárti előterjesztésről, amely ismét lehetővé tenné a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy rendeletben határozza meg a lakossági energia hatósági árait. Elfogadhatják még a kormány versenyképességi adócsomagját is. A nemzetgazdasági tárca többéves adócsökkentési programját tartalmazó javaslata a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalékról jövőre egységesen 9 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Az első ülésnap ezt követően interpellációkkal és kérdésekkel érhet véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.