Közélet

Adományozni is csak felelősséggel érdemes

Adományozni is csak felelősséggel érdemes

2016. december 26., hétfő
Adományozni is csak felelősséggel érdemes
adomanyromak01_gs

Adakozni csak felelősséggel, és nem kizárólag az adventi időszakban nélkülözhetetlen. A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász tavaly 25-30 ezer emberrel állt kapcsolatban, segített nekik mindennapi szükségleteik beszerzésében, nyújtott segítséget élelmiszerrel vagy tüzelőanyaggal.

Ha az idei esztendőben már nem is, januártól újra fogad ruha és élelmiszer adományokat a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, melyekre az ünnepek végével talán még inkább szükségük van a rászorulóknak.

Ancsa-Molnár Hajnalkától

, az egyházmegyei karitász koordinátorától megtudtuk, a tavalyi beszámolók alapján 25-30 ezren kértek és kaptak segítséget, számuk azonban évről évre változik, akárcsak a szükségleteik. "Önkéntes csoportjaink személyes kapcsolatban vannak a támogatottakkal, ismerik az igényeiket. Ezáltal nagyobb bizalom alakul ki a felek között, gyakran olyan dolgokat is elmondanak nekik, melyeket egy kérelemben nem mernének leírni. Az önkéntesek látják, milyen szükségleteik vannak a családoknak, egyedülállóknak, s ha már az önkormányzatok és helyi családsegítő szervezetek is kijárták már az adományozás útját, de esetleg nem tudtak segíteni, akkor igyekszünk megadni minden tőlünk telhető segítséget. Nagyon változó, hogy éppen mire van igény, lehet az akár tetőfelújítás, babakocsi vagy éppen pelenka, melyeket nem tudnak helyben teljesíteni, megoldani. Ha az egyházmegyei karitász sem tud segíteni, úgy az országos szervezethez fordulunk." A karitász koordinátora felhívta a figyelmet, ha valaki adományozni szeretne, azt is felelősséggel tegye, és gondolja át, mire lehet szüksége a támogatottnak. A hajléktalanoknak hatalmas segítség a takaró, sapka, sál és kesztyű, a nekik szánt élelmiszercsomagokba pedig elsősorban konzerveket érdemes tenni. A hátrányos helyzetű családoknak és egyedülállónak főleg a tartós élelmiszerek mint a rizs, cukor, liszt, olaj és konzervek jönnek jól a gyakran szerényen felszerelt konyhában. A felelős és átgondolt adományozás jó példája lehet a texasi

J.R. Gilbert

nevű srác története, akit gimnazista osztálytársai egy pár új cipővel leptek meg karácsonyra. Gilbert családja nem engedhette volna meg magának, hogy új lábbelire költsön, ezért a diákok összedobták a rávalót. http://www.facebook.com/SomersetISDBulldogs/videos/1386350224716737/ Ancsa-Molnár Hajnalka elmondta, sajnos ők is számtalan alkalommal szembesülnek olyan helyzetekkel, melyek nem, vagy pillanatnyilag nem tud megoldani a karitász. Azt javasolta, ha valaki ismer a környezetében olyat, aki támogatásra szorulna, próbálja meg felvenni vele a kapcsolatot, hiszen a bizalmi kötődés az eredményes segítségnyújtás alapja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.