Közélet

A Fekete-tengerbe zuhant egy orosz repülőgép

A Fekete-tengerbe zuhant egy orosz repülőgép

2016. december 25., vasárnap
A Fekete-tengerbe zuhant egy orosz repülőgép
orosz_legikatasztrofa_reuters

Vasárnap hajnalban felszállás után zuhant a Fekete-tengerbe egy Tu-154 típusú orosz repülőgép. A Szocsiból Szíriába tartó gépen 92 ember utazott, 84 utas és 8 fős legénység.

Az utasok között volt: az Alekszandrov együttes 64 zenésze, katonák és kilenc újságíró, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió, az NTV és a Zvezda televízió három-három munkatársa. A védelmi tárca által közzétett utaslistán szerepel a Doktor Lizaként ismert

Jelizaveta Glinka

, Fair Help (Méltányos Segítség) nemzetközi segélyszervezet munkatársa is. Az orosz Nyomozati Bizottság (SZK) nyomozói jelenleg tanulmányozzák az iratokat, és kihallgatják a szerencsétlenül járt Tu-154 felszállását előkészítő vezetőket, repülésirányítókat. Kimerítő intézkedések folynak a történtek körülményeinek tisztázására - mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek

Szvetlana Petrenko

, az SZK szóvivője. A szerencsétlenség ügyében az SZK bűnvádi eljárást indított a légiközlekedés biztonságának megsértése címén.

Dmitrij Peszkov

, az orosz államfő szóvivője közölte:

Vlagyimir Putyin

orosz elnököt tájékoztatták arról, hogy a Tu-154 eltűnt a radarképernyőről. Az elnök tájékoztatást kap a mentőszolgálatok munkájáról, folynak a kutatási munkálatok.

Pilóta: biztonságosnak számít a Tu-154-es

Pető György

pilóta szerint a Szocsi közelében lezuhant Tu-154 típusú orosz repülőgép biztonságosnak számít. A pilóta az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorfolyamában elmondta: a Tu-154-es az európai uniós légtérből csaknem teljesen ki vannak tiltva, de nem biztonsági okokból, hanem amiatt, mert a zajelőírásoknak nem felel meg. A volt Szovjetunió államaiban viszont sok ilyen repül - tette hozzá. Ha egy ilyen gép rendesen karban van tartva, akkor biztonságosnak számít - emelte ki a pilóta, kiemelve, hogy ennek a típusnak három hajtóműve van. Még az sem okoz problémát, ha közülük kettő is meghibásodik. Annak pedig, hogy mindhárom hajtómű egyszerre hibásodjon meg, kicsi az esélye - vélekedett a szakértő, aki szerint így hajtóműhiba kevésbé valószínű, de előfordulhatott más műszaki meghibásodás, vagy akár a pilóta is hibázhatott. A felvételek szerint a géptörzs nagyjából egyben maradt, ez a pilóta szerint azt jelzi, hogy megpróbálták a gépet letenni. Ennek kapcsán viszont Pető György szerint felmerül a kérdés, hogyha egyben maradt a gép, hogy halt meg mindenki.

Áder János részvéttáviratot küldött az orosz elnöknek

Áder János

köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a vasárnap lezuhant orosz repülőgép tragédiája miatt. A Köztárasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez is eljuttatott táviratban Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült arról, hogy Szocsi közelében több mint 90 emberrel lezuhant az orosz haderő szállító repülőgépe, fedélzetén a "méltán világhírű" Alekszandrov együttes tagjaival. "Engedje meg, hogy a magyar nép és a magam nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok hozzátartozóinak" - fogalmazott az államfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.