Közélet

November utolsó péntekjén ölt ünnepi díszruhát Szeged + FOTÓK

November utolsó péntekjén ölt ünnepi díszruhát Szeged + FOTÓK

2016. november 16., szerda
November utolsó péntekjén ölt ünnepi díszruhát Szeged + FOTÓK
diszkivilagitas06_gs

Szerelik a karácsonyi díszkivilágítás elemeit a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei. Idén két helyen, a nagypostánál és az Anna kútnál lesznek új díszek, amelyeket november 25-étől csodálhatunk meg.

Makrai László

, a társaság ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy általában január közepéig, végéig pompázik ünnepi fényárban Szeged városa, ez időtartamban a város karácsonyfáját és a csodaszarvast is megcsodálhatják a helybéliek és az idelátogatók a szokásos helyszínen, a Klauzál és a Dugonics téren. Több szegedi lakos ajánlotta fel az ingatlanját kinőtt fenyőfáját, ezúttal egy újszegedi lakos mintegy 20 méter magas lucfenyője lett kiválasztva. Makrai elmondta, minden évben számos felajánlás érkezik a lakosoktól a társaság felé, ezekből választják ki a város karácsonyfáját, illetve a Kodály téren is állíttat a város minden évben egy kisebbet, szintén felajánlásból. Emlékeztetett, hogy mekkora látványosság és csodálkozó tömeg szemléli évről-évre a város karácsonyfájának belvárosba szállítását. Tavaly is rövid időre megbénult a belváros forgalma amint a hatalmas kaukázusi fenyőt szállító kamiontrailer befordult a Kárász utcára, a rendőrségi irányítás ellenére. Azt is sokan követték figyelemmel, hogy a

hogy a miként is kerül daruval beemelésre és rögzítésre a fa

. Erre a célra, a csúnya betontalpak látványának és költségének kiváltására a díszburkolat alá egy speciális foglalat lett építve 4 éve a cég által. Hozzátette, az ünnepi fényekkel már a nyár végén elkezd foglalkozni a cég, átvizsgálják az összes díszítő elemet érintésvédelmi szempontból, illetve azokat is átnézik, amelyek kint maradnak év közben is a fák lombjába rejtve. Mint mondta, sokan csak azt látják, hogy szép ünnepi fényruhát öltött a város, de nincsenek tudatában azzal, hogy a háttérben milyen sok munka zajlik, legyen szó a díszítő elemek átvizsgálásáról, felhelyezésükről, vagy éppen az engedélyes tervek beszerzéséről. Egyeztetni kell többek közt az SZKT-val és az áramszolgáltatóval, továbbá a díszek stabil felfüggesztését is meg kell oldani. „Nagyobb munkákon is túl vagyunk vár, a Tisza Lajos körúton 6-7 évvel ezelőtt felhelyezett díszeket a lombok között kellett átnézni, illetve mivel gyakorlatilag körbenőtte a növényzet, úgymond ki is kellett szabadítani. A felhelyezett, a lakosság körében népszerűségnek örvendő jégcsapok, színes gömbök és csillagok UV-álló anyagból vannak, így nem szükséges az ünnepek után leszedni azokat. Korábban 230 dísz került a körúti fákra, ezek közül 200 még mindig üzemel, vagyis nagyon jó minőségű elemekről van szó” – magyarázta a cégvezető. Hozzátette, mivel a Tisza Lajos körút nagy forgalmat bonyolít le, ráadásul trolibusz is közlekedik az adott szakaszon, ezeket a munkálatokat éjjel 1 és 3 óra között tudták elvégezni, hasonlóképpen a Belvárosi híd szerkezetére szerelt elemekkel. Több folyókilométernyi fényfüzért kellett átvizsgálni, ennek jelentős része a Belvárosi és a Bertalan hídon szolgál. Az idei advent idején két új dísszel bővül a paletta, a Híd utca hídfői csomópontja és a nagyposta közötti szakaszon az út fölé kerül fényfüzér sor, ezzel kiegészül a Kárász utca-Széchenyi tér tengelye és a Belvárosi híd tengelye közti összekötő szakasz. Emellett az Anna kút pergoláját ékesíti majd egy fényfüggöny. Makrai László elmondta azt is, hogy mivel az elmúlt években a teljes rendszert világítótestjeit fénydiódákra, LED-ekre cserélték, a harmadára esett vissza a fényforrások összfogyasztása. A tervezéskor arra is figyelnek, hogy az adott LED díszítőelem színhőmérséklete harmonizáljon a környék épületeinek színéhez, stílusához. Megtudtuk azt is, hogy a csodaszarvast a társaság munkatársai november 21-én, hétfőn szállítják a Dugonics térre, míg az ünnepi fények pénteken, azaz november 25-én 16 óra 20 perckor kapcsolódnak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.