Bulvár

Megszületett a másodfokú ítélet a hivatalos személy elleni erőszakot elkövető menekült ügyében

Megszületett a másodfokú ítélet a hivatalos személy elleni erőszakot elkövető menekült ügyében

2016. november 22., kedd
Megszületett a másodfokú ítélet a hivatalos személy elleni erőszakot elkövető menekült ügyében
biro_birosag_per_itelet

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság A. A. R. vádlottal szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatti büntetőügyben meghozott elsőfokú ítéletét akként, hogy a Magyarország területéről történő kiutasításának tartamát 2 évre enyhítette, a vádlott által megvalósított cselekményt - a jogszerű eljárásban erőszakkal akadályozás helyett a jogszerű eljárás miatt történő bántalmazással elkövetett - hivatalos személy elleni erőszak bűntetteként minősítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéltében nem jogerősen bűnösnek mondta ki A. A. R. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt 1 év végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 3 év kiutasításra ítélte. Az immár jogerős ítélet tényállásának lényege szerint A. A. R. vádlott 2015. szeptember 9-én 16 óra körül a Röszke külterületén kiépített „Hangár 1” nevű idegenrendészeti gyűjtőállomásnak az országba engedély nélkül érkezett személyek részére fenntartott, taposókordonnal körbekerített területét ismeretlen módon elhagyta és a gyűjtőállomás azon területére ment, ahol csak rendőri engedéllyel lehetett tartózkodni. A gyűjtőállomás rendjének fenntartása érdekében a helyszínen szolgálatot teljesítő, a Készenléti Rendőrség állományába tartozó rendőr angol és magyar nyelven felszólította, továbbá kezével is jelezte a vádlottnak, hogy térjen vissza a taposókordonon belüli területre. A vádlott az erre vonatkozó többszöri felszólításnak nem tett eleget, kiabálva, kezével hadonászva megindult a vele szemben intézkedő rendőrök felé, melynek okán az egyik intézkedő rendőr a vádlottal szemben testi kényszert alkalmazott oly módon, hogy alkarjával hátrébb tolta. Ezt követően a vádlott a taposókordonok mellett felállított sátrakba ment, majd kijött onnan és egy körülbelül 16x8x3,5 centiméteres betontörmelék darabot dobott a vele szemben intézkedő rendőrök felé. A vádlott által eldobott kő az egyik intézkedő rendőr jobb felkarját találta el, azon komolyabb sérülése nem keletkezett. A vádlott ezen magatartásával a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőrt, mint hivatalos személyt korábbi jogszerű eljárása miatt a fentiekben írtak szerint bántalmazta. A másodfokú bíróság a vádlott védője által a fellebbezésben sérelmezettek ellenére osztotta az elsőfokú bíróság álláspontját a kiutasítás alkalmazása tekintetében. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a Magyarországon bűncselekményt elkövető, nem magyar állampolgár vádlottnak az országban tartózkodása nem kívánatos. Figyelemmel arra, hogy a vádlott Magyarországon menekültstátuszt nem kapott, Magyarországon nem jogszerűen tartózkodik, családja Németországban él, így Magyarországon családi kötődéssel nem rendelkezik, azaz a kiutasítással a családi élet tiszteletben tartásához való joga sem sérül. Következésképpen a kiutasítás mellőzésére lehetőséget nem látott, azonban annak tartamát aránytalanul súlyosnak ítélte, ezért enyhítését indokoltnak tartotta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.