Gazdaság

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását

2016. november 6., vasárnap
Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-es ellenőrzési tervéből.

A munka.hu-n közzétett terv szerint az ellenőrzésekben jövőre a munkavédelemi szabályokat kiemelten vizsgálják az építőiparban, a kereskedelemben és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásánál. A munkaügyi szabályok vizsgálatánál pedig a megszünő munkaügyi jogviszonyt, a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét, az egyszerűsített foglalkoztatási, illetve a személy- és vagyonvédelem területén tevékenykedő munkáltatókat helyezik előtérbe. Az építőiparban a vizsgálatokat 2017 második negyedévében, a kereskedelemben a negyedik negyedévben végzik majd, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának körülményeit pedig a harmadik és a negyedik negyedévben ellenőrzik. A munkaügyi vizsgálatok márciusban-áprilisban a megszünő munkaügyi jogviszony ellenőrzésével indulnak, ezután június-júliusban következik a munkavállalói jogviszonyok rendezettségére és az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok felülvizsgálata, október-novemberben a személy- és vagyonvédelem területén tevékenykedő munkáltatók kerülnek sorra. A tájékoztatásban emlékeztetnek arra, hogy a szabályok megsértőire kiróható munkavédelmi bírság 50 ezertől 10 millió forintig, a munkaügyi bírság pedig 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.