Sport

Kézilabda: pechesen kezdődött Bartók Donát németországi karrierje

Kézilabda: pechesen kezdődött Bartók Donát németországi karrierje

2016. november 17., csütörtök
Kézilabda: pechesen kezdődött Bartók Donát németországi karrierje
bartok-donat-e1478765011640

A múlt héten szerződött a Bundesligában szereplő Lemgo együtteséhez Bartók Donát: a Váctól a német csapathoz igazolt szegedi születésű kézilabdázó azonban új klubjának első meccsén megsérült, így várhatóan két hónapot kell kihagynia – februártól azonban újult erővel segítené csapatát a bent maradásért folytatott harcban.

Duplán is balszerencsés volt

Bartók Donát

az első, Lemgo színeiben lejátszott meccsén, hiszen csapata csupán egy góllal kapott ki a Stuttgart vendégeként, a szegedi születésű átlövő azonban sérülést szenvedett a találkozó során, így bár bemutatkozásán két gólt szerzett, ám várhatóan 2016-ban már nem számíthat rá vezetőedzője. „Mentálisan jól vagyok, a kisujjamra estem rá, elég csúnyán eltört. Szerdán volt a műtétem, remélem a legjobbakat, az orvosok azt mondták, innentől számítva nyolc hét lesz a felépülésem. Látszott a csalódottság a klubnál is, az addigi játékommal elégedettek voltak, de természetesen rosszul érintette őket is, hogy megsérültem. Nagyon korrekt, emberi oldaláról közelítették meg az esetet, és azonnal ellátást biztosítottak, intézték a további procedúrát” - fogalmazott portálunknak Bartók Donát. A 20 éves játékos úgy emlékezett vissza, egy lövés után maga alá csavarodott a keze, ezt pedig a kisujja bánta, amire a teljes teste ránehezedett, valószínűleg e miatt tört el – fokozva a bajt, a lövőkezéről van szó. „Én sem örültem ennek, hogy a lövőkezemet érte, ez egy kicsit megnehezíti a rehabilitációt, illetve talán ha a jobb kezemmel történt volna, akkor kevesebb lenne ez a rész abból a szempontból, hogy a lövések pontossága és ereje vissza kell, hogy jöjjön. Eddig hazautazásról nem nagyon esett szó, a szerdai műtét után látjuk a továbbiakat, hogy tudok majd utazni vele, mi a legjobb nekem, és amint lehet, elkezdjük a gyógytornát az ujjaimra” - részletezte a fiatal átlövő. A Lemgónál nem Bartók Donát az egyetlen, aki sérüléssel bajlódik: a 2010-ben EHF kupát nyert gárda keretében hárman is a maródiak listáján vannak, és mint a Vác korábbi játékosa elmondta, nagyon sajnálja, hogy ő is belépett ebbe a körbe, ráadásul már a legelején, egyúttal nagyon reméli, hogy a srácok az elkövetkezendő időszakot jól fogják megoldani, pontokat fognak tudni szerezni, így vissza tudnak kerülni a helyükre, és el tudnak menekülni a kieső pozícióból. „Kedden kaptam meg a repülőjegyemet, így szerdán utaznom kellett. Elég gyorsan jött az egész minden szempontból, de lehetséges, hogy ez így jobb, mert nem volt időm gondolkodni és aggódni a körülményeken. Az, hogy jó döntést hozok-e, többek között egy olyan kérdés, amik akarva-akaratlanul felmerülnek az emberben, ebben a helyzetben nem gondolom, hogy az én szempontomból lehetett volna erről beszélni. Ez egy óriási lehetőség, viszont ha sok idő van gondolkozni, akkor lehet, hogy felmerültek volna hasonló dolgok. Gyors döntés született” - tekintett vissza a kiigazolásának történetére Bartók Donát.

bartok_donat_utanpotlassport

A tehetséges szegedi illetőségű kézilabdázó egy héttel korábban még a Vác színeiben játszott bajnokit, október harmincadikán a Budakalász ellen még két gólt szerzett váci színekben – november 12-én viszont már Stuttgartban játszott a Lemgo csapatát erősítve. „A lehető legszűkebb körben tartottuk ezt az információt. Meg szerettem volna nézni azt, hogy milyen itt az élet, ők is egy próbajátékhoz ragaszkodtak. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó dolog volt, így meg tudtam tekinteni Lemgo városát, kicsit bele tudtam szagolni az itteni életbe. Ez nagyon tetszett, nagyon pozitív benyomást keltett bennem, így még nagyobb örömmel mondtam rá az igent az ajánlatra. Bár hozzáteszem, ha ez nem lett volna, akkor is ugyanez a megoldás született volna. Próbáltam a lehető legjobban kizárni a körülményeket, gondolok itt a szurkolókra, a tömegre, vagy hogy mekkora nyüzsgés van a pálya körül, illetve mekkora show-t csinálnak a kézilabdából. Nem akartam stresszelni, vagy megijedni a meccstől, ezért ezeket a lehető legjobban ki akartam zárni, úgy álltam ki a meccsen, mintha egy NB I-es meccs lenne. Úgy gondolom, ez sikerült is, így sikeres bemutatkozáson vagyok túl, még ha nem is a legszerencsésebben alakult. A Stuttgartnak van az egyik legkisebb arénája a Bundesligában, 2000-2500 nézőt mondtak, viszont telt ház volt, az összes jegyet eladták a meccs előtt, egy tűt sem lehetett leejteni, komoly hangulatot csináltak a nézők. Megkérdőjelezhetetlen, hogy más a szurkolás a Bundesligában, mint Magyarországon vagy a keleti régióban. Azt gondolom, ez legalább ugyanolyan értékű, a kisebb csarnokban hangosabbnak hatottak a szurkolók, de ha ugyanezt a csarnokot megtölti 2500 Veszprém-szurkoló, akkor más az eredmény. Itt más a kultúra, ehhez vannak hozzászokva az emberek, ez is legalább olyan hatást kelt, mint az átlag NB I-es szurkolók, nyilván a MOL-Pick Szegedet és a Veszprémet levonva” - fogalmazott Bartók Donát, aki még nem látta saját csarnokukat megtöltve személyesen, a Lemgo otthonában átlagban 4000-en tekintik meg a meccseket az 5000 fős arénában. „Biztos vagyok benne, hogy lélegzetelállító az, ami itt van. Remélem, hogy szerdán erre lesz is lehetőségem, hogy megtekintsem, hamar kiengednek a kórházból és a meccsre is el tudok menni” - tért ki a várható hazai közönségre a Pick Szeged korábban bajnokságot nyert

Bartók Csaba

fia. A műtéttel kapcsolatban elmondta: kétféle variációt vázoltak, vagy drótozni fogják, vagy pedig egy lemezt fognak behelyezni. Ezek közül elsőt preferálnák, de ha az nem működik, akkor a lemezes megoldást választják. Egy magyar orvos fogja megoperálni, aki ha a második mellett dönt, akkor fel kell vágni az ujját, ez pedig egy kicsi esztétikai hátrányt jelenthet, de úgy folytatta, az egészség a lényeg, azt a megoldást kell választani, amelyik a sport szempontjából jobb, ezt pedig a doktor úr is tudja, aki több játékost is műtött már a Lemgóból.

Öröm az ürömben

A Lemgo az utolsó előtti, kieső helyen áll a Bundesligában, így mostanában nem túl pozitív lehet a hangulat a csapatnál: ennek kapcsán Bartók Donát kifejtette, biztosan rányomja a bélyegét a csapatra a szereplés, de az ő fogadtatása iszonyatosan pozitív volt. „Lehetőségem nem volt arra, hogy szurkolókkal találkozzak, hiszen a szerdai megérkezésem után csütörtökön utaztunk is Stuttgartba. Kaptam üzeneteket azonban a szurkolóktól, ezek nagyon jól estek. Sajnos fennáll ez a helyzet a csapatnál, de hiszek benne, hogy az év végére elkerüljük a kiesést, a jövő évtől kezdve pedig magasabb célokat kitűzhetünk magunk elé, a legfiatalabb csapat vagyunk a Bundesligában. Ha összeérünk, ezek a játékosok együtt dolgoznak, az biztosan egy nagyon komplett és ütőképes csapatot fog alkotni. Ezt egy átmeneti időszaknak nevezném, a jövővel kapcsolatban pedig bizakodó vagyok – így Bartók Donát, aki hozzátette, a korábbi próbajátéka alkalmával említették a klubnál, hogy van egy adatbázisuk, amiben az ifjúsági Európa-bajnokság

(ahol a magyar csapattal második helyen végzett)

óta benne van, így ez alapján találtak rá, látták a meccseit, Dániában pedig a csapat edzője, Florian Kehrmann is kint volt. „Mindig is szerettem volna magamat kipróbálni az ország határain kívül, méghozzá minél hamarabb. Az, hogy a német bajnokságra esett végül a választás, az egy plusz dolog, úgy tudnám jellemezni, egyből a mély vízbe kerültem. Remélem, itt megtanulok úszni és egy jó úszó leszek, és sok szép napot okozhatok a Lemgo csapatának, illetve Magyarországon is sok embernek. Vácott természetesen szomorúan fogadták, főleg, hogy egy nagyon kemény bajnokság lett idénre az NB I is, sok nehéz meccsünk volt. Ezt leszámítva nagyon pozitív volt a visszajelzés, minden segítséget megkaptam tőlük, hogy zökkenőmentes legyen a váltás, ők is óriási lehetőségként értékelték ezt, és úgy látták, hogy egy játékos számára nem lehet kérdés, hogy milyen döntés születik. Emberi oldalról közelítették meg a dolgot, Schoffer Attila elnök úr mindent megtett annak érdekében, hogy a hétvégén már az új klubomban pályára tudjak lépni, ezt innen is szeretném megköszönni neki” - mondta váltásának okairól és körülményeiről Bartók Donát. Az átlövő számára a szerdai nap is korán kezdődött: 6.45-kor már indultak a Lemgo melletti Detmoldba, a műtét helyszínére. „Gondolkozni nincs időm, nem is szeretnék, én is úgy állok a dologhoz, hogy essünk túl rajta, és minél hamarabb viszont láthassam saját magamat a pályán. Ez sajnos ebben az évben már nem fog bekövetkezni, de februárban, amikor a szezon újra kezdődik, akkor már 100%-ban számíthat rám a csapat. Nagyon nehezen érintett, hiszen azért jöttem ide, hogy játsszak, nem számoltam ezzel a sérüléssel. Átértékeltem a helyzetet, azt látom, hogy minél hamarabb újra a pályán legyek. Reméltem, hogy idén még játszhatok, de nem fog annyi idő eltelni a műtét után, hogy játszhassak, viszont el fog telni annyi idő, hogy ki lehet pihenni ezt a sérülést, nem kell siettetni semmit, 100%-ban meg tud gyógyulni az ujjam” - tekintett pozitívan a jövőbe a Lemgo légiósa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.