Közélet

Hencz Péter: Bácsi kérem, ne tessék engem felakasztani!

Hencz Péter: Bácsi kérem, ne tessék engem felakasztani!

2016. november 27., vasárnap
Hencz Péter: Bácsi kérem, ne tessék engem felakasztani!
Hencz_Peter

1956-os szabadságharcunkban 750 fiatalkorú vesztette életét, 21%-uk tizenkilenc éves, vagy annál fiatalabb volt, 4 %-uk pedig még a tizenhatodik életévét sem töltötte be. Motivációjuk a hazaszeretet és a kalandvágy. Nem féltek a haláltól, mindenre elszántak voltak. Töltötték a benzines palackokat, dobálták a szovjet tankokra, pisztollyal és gépfegyverrel tüzeltek a kiugráló szovjet katonákra. Ismerkedtek a fegyverekkel és használatukkal, melyre egymást is tanították. Több baleset is történt, amely azonban nem szegte kedvüket. Ismert volt egy nyolcéves kislány hőstette, aki köténye alá kézigránátokat dugva bújt egyik szovjet tank alól a másik alá. Tettének rugója: szüleit a szeme láttára végezték ki.

„A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, romboló hajlamuk, kultúra és szellem ellenességük, elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke, vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.” (Ivan Szolzsenyicin)

Ismeretes, hogy

Mansfeld Péter

még a 17. életévét sem töltötte be, mikor börtönbe került, ahol 18. életévét megvárva akasztották fel. A gépfegyvert kezében tartó 15 éves

Szeles Erika

fényképe bejárta a világsajtót. Hősi halált halt.

Dózsa László

, későbbi neves színészünk életét csak a csoda mentette meg. Mint fegyveres ellenállót, a szovjetek kivégezték. Miután a sírgödörben véletlenül észrevették, hogy kisujja megmozdult, kiásták és kórházba vitték, ahol többórás műtét mentette meg az életét. Elmeséli, hogy ÁVO-sok és szovjet katonák a kórházi betegágyakról vitték el a betegeket, köztük gyerekeket, a kivégzésre. „Bácsi kérem, ne tessék engem felakasztani” – hallotta az egyik gyermek könyörgését. E sorok írója 14 éves volt, amikor november 3-án kézigránátokra tett szert, melyek kezelésére egy idősebb munkás tanította meg. Hajszálon múlott, hogy nem dobta rá ablakukból az utcán dübörgő szovjet tankokra, akik a fél várost szétlőtték volna. „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.„ (Albert Camus)

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.