Közélet

Emmi: továbbra is egészségpolitikai prioritás a dohányzás visszaszorítása

Emmi: továbbra is egészségpolitikai prioritás a dohányzás visszaszorítása

2016. november 16., szerda
Emmi: továbbra is egészségpolitikai prioritás a dohányzás visszaszorítása
dohanyzas

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Minden év novemberének harmadik csütörtökén, így idén november 17-én tartják a "Ne gyújts rá!" világnapot. Ennek célja, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá, másrészt hogy felhívják a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője - hangsúlyozta az Emmi, hozzátéve: a kormány prioritásként kezeli az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztését. A dohányzás visszaszorítása pedig - mint írták - az egyik leghatékonyabb népegészségügyi beavatkozás, amelyben szerepe van a rászokás megelőzésének és a leszokás támogatásának egyaránt. Az Emmi a közleményben felidézte, hogy a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be. Kiemelték többek között, hogy 2012-től tilos a dohányzás a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi terekben, idén augusztus 20-án pedig hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet módosítása, amely szerint az új dohánytermékek már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elektronikus cigaretta és "a dohányzást imitáló elektronikus eszközök" egyre népszerűbbek, azonban - mint kiemelték - "fogyasztásuk fokozott egészségügyi kockázatokkal jár".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.