Közélet

Egymilliárd forintot költenek a foglalkoztatásra - Megalakult a Szegedi Foglalkoztatási Paktum

Egymilliárd forintot költenek a foglalkoztatásra - Megalakult a Szegedi Foglalkoztatási Paktum

2016. november 22., kedd
Egymilliárd forintot költenek a foglalkoztatásra - Megalakult a Szegedi Foglalkoztatási Paktum
foglalkoztatasi_paktum_alairas07_gs

Tizennyolc résztvevővel alakult meg a Szegedi Foglalkoztatási Paktum, melynek keretében jövő év végéig 1 milliárdot fordítanak arra, hogy minél több olyan személyt kapcsoljanak be a munka világába, akik eddig nem jutottak álláshelyhez, például hátrányos helyzetük vagy épp alacsony iskolai végzettségük miatt. Szegeden minimum 700 főt szeretnének a programba sikeresen bevonni a harminc hónapos projektbe.

A foglalkoztatás helyzetének a javítását célul kitűző paktumra Szeged a 34 milliárd forintos TOP-os keretből összesen 2,8 milliárdot fog elkölteni, most a projekt első szakaszában 1 milliárdot – tájékoztatott

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester az együttműködési megállapodás aláírásakor. A legfőbb cél, hogy a foglalkoztatás bővüljön, méghozzá oly módon, hogy a hátrányos helyzetűeket, így például az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőket, a fiatalokat és az ötven éven felülieket, a megváltozott munkaképességűeket, a GYED-ről és GYES-ről visszatérőket és az inaktívakat segítsék abban, hogy munkát találjanak. Nagy Sándor elmondta, a szegedi paktum egy mátrix része, hiszen a megyei jogú városok, a megyei önkormányzat és az egyes települések külön-külön hoznak létre foglalkoztatásai paktumokat, melyek munkáját is összehangolják a most megkötött együttműködési megállapodással. Megjegyezte, a paktumot aláírók magas száma is jelzi, hogy mennyire fontosnak tartják a szereplők a foglalkoztatottság növelését, akár a képzés, akár az állampolgárok elhelyezkedése szempontjából. Elsősorban olyan területeken terveznek képzési programokat, ahol igény mutatkozik a munkaerőpiacon, a cél, hogy minél több Csongrád megyeinek tudjanak minőségi munkahelyet biztosítani. A rendezvényen

Zakar Péter

, kormányhivatal megbízott igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ezek a együttműködések a foglalkoztatáspolitika társadalmasításának egyfajta formáját jelentik, keretet teremtenek a munkaerőpiaci szereplők értelmes együttműködésének, Elmondta, hogy a megyénkben összesen 6 paktumiroda alakul, három már meg is kezdte a működését, Szegeden, Hódmezővásárhelyen a Csongrád Megyei Önkormányzatnál. Ezeket követi hamarosan egy makói, egy a szentesi és csongrádi térséget lefedő, valamint a mórahalmi és kistelekit érintő iroda is. Zakar Péter beszámolt arról is, hogy a szeptember végi adatok alapján megyénkben 9000 regisztrált álláskereső volt, és csak az elmúlt egy hónap alatt 300 fővel csökkent a számuk, amit ha összehasonlítunk a 2010-es esztendő azonos időszakával elmondható, hogy felére csökkent az álláskeresők száma. Hozzátette, ez az 50%-os csökkenés a pályakezdőknél is megfigyelhető. Kitért arra is, hogy a regisztrált álláskeresők fele Szegedről és Hódmezővásárhelyről kerül ki, és az is megfigyelhető, hogy nemcsak a munkanélküliség felszámolásával kell megküzdeni térségünkben, hanem a munkaerőhiánnyal is.

Kakas Béla

megyei közgyűlési elnök arról szólt, hogy a megyénél van egy ernyőszervezet, mely alatt az egyes településeket találjuk, és azt is kiemelte, hogy a hat paktumirodára azért is van szükség, mert Csongrád megyében más típusú problémákkal küzdenek az egyes térségek, ezeket fedik le az irodák. Elmondta, hogy a helyzetfelmérés megtörtént, a stratégia is elkészült, most az a legfontosabb, hogy a megye ernyőszervezeti projektjei találkozzanak a kormányhivatal és a megyei jogú városok elképzeléseivel. Kakas Béla elmondta, Csongrád megye élen jár országos összehasonlításban is abban, hogy összehangolják ezen három szereplő feladatait.

Bakos László

, kormányhivatal foglalkoztatási osztály vezetője elmondta, a kormányhivatal kötelező konzorciumi partnerként vesz részt valamennyi paktumban, legyen szó megyei, megyei jogú várost érintő vagy helyi paktumról. Hangsúlyozta, a paktumokon belül több programelem van: lehet támogatást igényelni képzésre, a képzés ideje alatt keresetpótló juttatásra, utazásra, gyermekfelügyeletre, és akár a hozzátartozó gondozásával járó költségekre is. Bérjellegű támogatások tartoznak továbbá a paktumokhoz, például a foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás, a 8 hónapos támogatási időszak után 4 hónapos a tovább foglalkoztatottsági kötelezettsége lesz majd a munkaadónak. Munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség támogatást is lehet igényelni, bérköltség támogatást is, illetve a vállalkozóvá válást is támogatják. Újabb csoportba tartoznak a mobilitási támogatások, így a helyi és helyközi közlekedésre, bizonyos esetekben csoportos személyszállításra is igényelhető támogatás, de akár lakásbérlethez és a heti ingázáshoz is hozzájárulnak. Bakos László kiemelte, a Szegedi Foglalkoztatási Paktumban rendelkezésre álló költségek 75,5%-át az elhelyezkedés elősegítésére lehet fordítani. Várhatóan 2017. januárjától lehet majd kérelmet benyújtani a támogatásokra, és azt is fontos figyelembe venni, hogy minden esetben a célcsoportba tartozó személy lakóhelye szerinti hivatalnál kell az ügyeket intézni.

Csanádi Zoltán

, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy 1200 megkeresés alapján készítették el a helyzetértékelést, amelyből kiderült többek között az is, hogy Szegeden 2015-ben már megfordult az arány, azaz több a szabad munkahely, mint a munkavállaló, s ez igaz többek között az építőiparra és a feldolgozóiparra is. Szegeden a legnagyobb igény a szakképzett fizikai dolgozókra van, míg a legkevesebb munkatársra a szakképzetlen fizikai munkaköröknél. Csanádi elmondta, a jelenlegi 15-20%-os fluktuáción is szeretnének javítani a projekt keretében, és a 2018 végéig tartó egymilliárdos programba minimum 700 főt szeretnének sikeresen bevonni. A „Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén” elnevezésű program 3 konzorciumi tagja Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. A paktumhoz csatlakozó további 15 szervezet: a Csongrád Megyei Önkormányzat; a Szegedi Tudományegyetem; a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara; a ContiTech Rubber Industrial Kft.; a Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE); az Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológia – Transzfer (Építő KITT) Klaszter; a HANSA-KONTAKT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; az IKV Zrt.; a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.; a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Kft.; a SOLE-Mizo Zrt.; a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.; a Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda Kulturális és Mentálhigiénés Egyesület; Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.