Közélet

Átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere

Átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere

2016. november 7., hétfő
Átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere
hulladekfeldolgozo07_gs

Április elsejétől átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) alapján. Eddig az önkormányzat látta el a hulladékszállítási közszolgáltatást a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft-n keresztül és a bevételek is a szolgáltatót illették. Április 1-től a közszolgáltatást továbbra is az helyi szolgáltató látja el, de a bevételeket az állam elvonja. E hónaptól a hulladékszállítási díj az állam bevétele, erre az új feladatra létrehozták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t.

Az országos rendszer kialakításának nehézségei miatt a Koordináló szerv mindezidáig nem küldött számlát az április óta elvégzett szolgáltatásról. December 31-ig bérszámlázási szerződés keretében a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft állítja ki a lakosság részére a számlákat, melyet a lakosok a Koordináló szerv felé fizetnek meg. A Koordináló szerv szolgáltatási díjat fizet az elvégzett szolgáltatásért a hulladékszállító cégnek. Az elszámolás ez idáig nem történt meg, szeptember 30.-ig a likviditási hiányt előleg biztosításával hidalta át a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t. A lakosság az elmúlt időszak számláit november 14.-ével kezdődő héten fogják postai úton a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. nevében megkapni. Az első számla az áprilisi díjat tartalmazza egy lakossági tájékoztatóval, 15 napos fizetési határidővel, majd a továbbiakban A november 21.-i héten kerül postázásra egy borítékban a május- június, 15 napos fizetési határidővel és július-augusztusi számla 30 napos fizetési határidővel kerül kiküldésre. Ezt követően december hónapban kerül kibocsátásra egy borítékban a szeptember- október, és november-december időszakra szóló számla. A számlák fizetési határideje 15-30 napos eltéréssel fog elkészülni. A fizetési nehézségek és a későbbi fizetési felszólítások járulékos költségeinek elkerülése végett ezt a lakosság felé előre jelezzük. Azok az ügyfelek, akik korábban csoportos beszedési megbízással fizették számláikat, korábbi megbízásuk nem érvényes NHKV Zrt. felé, így az első számla megérkezte után új megbízást tudnak számlavezető bankjuknál indítani. Az ehhez szükséges azonosító a számla mellé küldött tájékoztató levélben fog szerepelni. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft- nél e-számla küldésre regisztrált ügyfelek ezen igényét NHKV Zrt. nem tudja figyelembe venni, így az érintett ügyfelek részére csekkes számla kerül kiállításra. Számlázással, díjfizetéssel kapcsolatos észrevételeket a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft elérhetőségein, valamint a Koordináló szerv felé tudják jelezni az ügyfelek alábbi elérhetőségeken: Cím: 1011 Budapest, Iskola utca 13. Telefon: +36 (1) 999 6464 E-mail: info@nhkv.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.