Közélet

A szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a lakosság figyelmét a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

A szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a lakosság figyelmét a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

2016. november 15., kedd
A szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a lakosság figyelmét a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szegedi lakosságnak a szelektív hulladékgyűjtés három féle módozatára van lehetősége.

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerint való elkülönített gyűjtését jelenti. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát - a papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolást - a termékek elfogyasztását követően már otthonunkban anyaguk szerint különválasztva tároljuk, ezt követően pedig ugyancsak anyaguk szerint elkülönítve helyezzük el a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő edényeiben. Zsákos gyűjtés esetén a tiszta csomagolóanyagok speciális zsákba kerülhetnek. 2015. január 1-től a háztartási hulladék elkülönített gyűjtése, vagyis a szelektív gyűjtés kötelező. Egyetlen mozdulaton múlik, hogy háztartásában többségében költséges szemetet termel, vagy újrahasznosítható hulladékot, ami értékes alapanyag. Szegeden a lakosságnak a szelektív hulladékgyűjtés háromféle módozata áll rendelkezésére. A sárga zsákos módszer a családi házas, a gyűjtőszigetes pedig a tömbházas beépítésű övezetekben került bevezetésre. A hulladékudvarok nagyobb távolságra helyezkednek el, azonban ezeket valamennyi szegedi lakosnak lehetőségében áll igénybe venni. További információt a hulladékgyűjtő udvarok elhelyezkedéséről, azok nyitva tartásáról, valamint az ott leadható anyagfajtákról a

a kft. weboldalán

találhat. A városban rendelkezésre álló hulladékgyűjtő szigetek a jogszabályi és városképi, valamint nem utolsósorban hulladékgazdálkodási (pl. forgalmas üzletek környéke) szempontból kerültek a jelenlegi telepítési helyükre. Újabb gyűjtőszigetek kihelyezését a közeli jövőben nem tervezi társaságunk, egyrészt a szigetek telepítésének magas költsége, másrészt pedig a kormányzati szakpolitika azon véleménye miatt sem, miszerint országos szinten a szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A kormányzat a házhoz menő gyűjtés előtérbe helyezését preferálja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az utóbbi időben megnövekedett az illegális szemétlerakások száma, melyek jellemzően a szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül tapasztalhatók. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kéri a lakosságot, hogy a közterületi szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezett tartályokba, illetve tároló edényzetekbe kizárólag a rajta feltüntetett anyagfajtákat helyezzék el. Kommunális és egyéb (pl.: építési és bontási törmelék, bútor, lom stb.) hulladék, élő állat elhelyezése büntetendő cselekménynek minősül. A társaság által biztosított sárgazsák kizárólag tiszta (laposra taposott) csomagolási hulladék (papír, műanyag, fém) gyűjtésére használható fel. Üveg, egyéb zöld hulladék, falevél elhelyezése a sárga zsákban tilos. A „sárga zsákok” begyűjtését külön gépkocsival végzik. Amennyiben a sárga zsák tartalma nem felel meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek, akkor társaság munkatársai nem szállítják el és figyelmeztető címkével látják el azt. Azonban a „közös” munkát számos esetben bizonyos csoportok is megnehezítik, akik széttépik a sárga zsákokat és szétdobálják/kiválogatják azok beltartalmát. A lakosság egy része a háztartási hulladékot, lomot nem a gyűjtőkonténerbe, hanem mellé helyezi, talán azzal a céllal, hogy az még másnak használható lesz. Mivel ez a tevékenység illegális lerakás, ráadásul szétszóródva elrontja a közterület rendjét, tisztaságát, rágcsálók megjelenését idézi elő, a társaság arra kéri a lakosságot, hogy hagyjanak fel ezzel, mert több kárt okoznak. A társasházak kötelesek takarítani a gyűjtőkonténerek környezetét, ha már (illegálisan) nem az épületen belül helyezik azt el.

PB270008

Egy másik illegális gyakorlat, hogy a lakásfelújításból származó bontási anyagot a felújító vagy vállalkozó a háztartási hulladék befogadására szolgáló gyűjtőedénybe, mellé vagy szelektív gyűjtősziget mellé helyezi el, ami jogszabálysértő. A 8 szegedi hulladékudvar szegediektől ingyenesen befogad nem ipari mennyiségű bontási hulladékot, hogy visszaszoruljon a köztisztasági szabálysértésnek minősülő illegális hulladéklerakás, környezetkárosító magatartás. A térfigyelő kamerák felvétele, valamint a helyszínelő munkatársak intézkedései alapján tudnak eljárni a környezetszennyezők ellen. A szelektíven gyűjtött hulladék átvétele továbbra is ingyenesen történik. A hulladékudvarokban minden fajta elkülönítetten gyűjtött hulladékot átvesznek, vagyis a vegyes háztartási hulladék csak a kivétel, amiért heti rendszerességgel házhoz mennek. A sárga zsákos és a gyűjtőszigetes, hulladékudvaros szelektív hulladék gyűjtése révén lehetővé válik a vegyes hulladék mennyiségének csökkentése, ezáltal a többlethulladék keletkezésének elkerülése. Amennyiben egy háztartásban olyan mennyiségű hulladék keletkezik, amely meghaladja a gyűjtőedény űrtartalmát, a többlethulladékot a társaság által forgalmazott 120 literes emblémás hulladékgyűjtő zsákban lehet a gyűjtési napon a kommunális hulladéktároló edény mellé kihelyezni. Az emblémás hulladékgyűjtő zsák beszerezhető az Ügyfélszolgálati Irodában (6720 Szeged, Stefánia 6.). A zsák díja - bruttó 635 Ft/db - amely tartalmazza a szállítás és az elhelyezés költségét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.