Kultúra

A középkori nomádok történetét tárgyalják a szegedi konferencián

A középkori nomádok történetét tárgyalják a szegedi konferencián

2016. november 22., kedd
A középkori nomádok történetét tárgyalják a szegedi konferencián
nomad_konferencia_plakat

Az Észak-Kínát az 5–6. században uraló nomád dinasztiák korától a mongolok 17. századi történetéig változatos témákról lesznek előadások.

Az MTA–SZTE Turkológiai Kutatócsoport és a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének, valamint a Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének szervezésében 2016. november 23. és 25. között Szegeden tartják a hatodik, a középkori nomádok történetével foglalkozó konferenciát (Medieval Nomads – Sixth International Conference on Medieval History of the Eurasian Steppe). A Szegedről induló konferenciának korábban helyt adott a jászberényi Jász Múzeum, a Miskolci Egyetem, a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal és az Orosz Tudományos Akadémia Keleti Intézete is Moszkvában. Az idei, hatodik konferencia több mint negyven előadója a magyarok mellett Kínától Spanyolországig számos országot fog képviselni. Mivel a konferencia szervezőinek a kezdetektől célja volt a pályakezdő kutatók számára lehetőséget biztosítani eredményeik bemutatására, a szakma legnagyobbjai mellett számos fiatal előadó is szerepel a programban. Az előadások az Észak-Kínát az 5–6. században uraló nomád dinasztiák korától a mongolok 17. századi történetéig változatos témákat tárgyalnak. Többek között előadások hallhatók a türkök hadviseléséről, a magyar nyelv török eredetű szavainak történeti hátteréről vagy a Kalka folyó menti csatáról, amelyben a mongolok legyőzték a kunokat és ruszokat. A tervezett előadások a régészettől (Az Altaj vidéke a korai türk korban, A városiasodás a mongol steppén a Liao- és Jüan-dinasztiák idején) a néprajzon át (Nomád sajátságok a rusz rítusokban, Nomádok a középkori török folklórban) a historiográfiáig (Török nomádok a román történettudományban) számos kérdést érintenek. A részletes program

ITT

érhető el. A konferencia a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.