Közélet

A BP több mint 2 millióért bérelhet irodát a várostól, míg az uszodára 768 milliót költenek

A BP több mint 2 millióért bérelhet irodát a várostól, míg az uszodára 768 milliót költenek

2016. november 8., kedd
A BP több mint 2 millióért bérelhet irodát a várostól, míg az uszodára 768 milliót költenek
hid_utca6_gs

Több mint 768 milliót hagyhat jóvá a közgyűlés pénteken az új fedett uszoda építésének előkészítésére, és az is kiderül az előterjesztésekből, hogy a BP a Híd utcában bérelne határozott időre irodát, amiért az IKV bútorozatlan állapotban nettó 1,7, míg bútorozottan 1,9 millió forintot kérne havonta.

Szeptember végén

jelentették be

, hogy 2017 elején veszi fel az első dolgozókat a British Petrol Szegeden, és év végére már 200 munkavállaló fogja a feladatokat ellátni. Akkor azt írtuk, hogy információink szerint a volt ruhagyár területén, a Kossuth Lajos sugárúton épül fel a BP irodaháza. A közgyűlés elé kerülő napirendi pontból kiderül, hogy BP BSC Kft.-nek már van saját ingatlan, ám annak felújításának idejére a Híd utca 6. szám alatt kívánnak bérelni a várostól 532 négyzetméternyi területrészt irodának. A bérleti szerződés határozott időre szólna, leghamarabb jövő év januárjától 9 hónapos időtartamra, amiből az látszik, hogy a British Petrol szeptemberben már szeretne saját ingatlanában dolgozni. Önkormányzati érdekből adnák bérbe az ingatlant, ám ahhoz, hogy irodaként használhassa a BP fel kell újítani. A város ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. előzetes becslése szerint több mint 24,4 milliót kell rákölteni terveztetéssel együtt, ezt az összeget az önkormányzat utólagosan megtérítené a saját gazdasági társaságának. A BP ajánlatot kért bútorozott, illetve bútorozatlan állapotban a bérleti díjra. Az IKV Zrt. tájékoztatása szerint a helyiségrész minimum piaci bérleti díja bútorozottan 1,9 millió forint plusz áfa lenne havi szinten, míg bútorok nélkül 1,7 millió plusz áfa.

sportuszoda_kiallitas002kf

Ahogy már az Etelka sorra tervezett

új fedett uszoda tervpályázataiból rendezett tárlat

megnyitóján is elhangzott, hogy az I. díjas pályaművet a TSPC Mérnökiroda Kft. és DPI Kft. tervezői készítették, ezért 7,5 millió forint díjazásban is részesültek. A pályázaton második Artonic Design Építészeti Kft. bruttó 6 millió forinttal lett gazdagabb, de további négy pályázati koncepciót pedig megvásárolt a város, amire összesen 23 millió forintot költöttek. A pályázatot

májusban írták ki

, szeptember végén hirdettek

eredményt

.

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester akkor arról nyilatkozott portálunknak, hogy 2017 első felében vagy utolsó harmadában írhatják ki a kivitelezési közbeszerzést, ami átlagosan 2-3 hónapig tart, és ezt követően tudják átadni a munkaterületet. A beruházás teljes költsége nettó 3,5-4 milliárd forintra tehető. Már kiírták a közbeszerzést a lőtér és az Etelka sori garázsüzletek elbontására, amelyek még az idén megtörténnek. A pénteken a közgyűlés elé kerülő előterjesztésből kiderül, hogy a nyertes pályamű szerzőivel az engedélyezési és kiviteli tervdokumentációk elkészítésére, valamint a tervezői művezetés végzésére a tárgyalásos közbeszerzési eljárás folyamatban van, és várhatóan még ebben a hónapban megkötik a szerződést. A terület előkészítését is folytatják, ki kell váltani az Etelka sori sportcsarnok gázbekötő vezetékét, amelyhez az engedélyezett tervek már rendelkezésre állnak. Ezen felül a sporttelep elektromos energiaellátását biztosító 20 Kilovoltos légvezetéket is kiváltják, ezt jelenleg terveztetik. A Szillér-Baktói főcsatornába fogják bekötni a csapadékvíz és a medenceürítő vizeket a tervek szerint, ehhez azonban a főcsatorna rekonstrukciójára is szükség van, amelyről az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósággal kell megállapodnia a városnak mind a munkálatok elvégzéséről, mint annak finanszírozásáról. Műszaki ellenőrt és tervellenőrt is be kívánnak vonni már az előkészítő munkákba is, ahogy

Botka László

polgármester előterjesztés fogalmaz: „beszerzésük folyamatban van”. Az új fedett uszoda építésének előkészítése című projektre a beruházási engedélyokirat szerint bruttó 768.246 millió forintot fordít a város. A beruházás költségelőirányzatait is taglalja a melléklet, eszerint idén 316, jövőre 317 millió forintot, majd 112, míg 2019-ben 22,5 milliót fordít az uszodára a város.

vonaljegy001kf

Ahogy

megírtuk

, megújulhatnak az időalapú jegyek, A tervezet szerint januártól ténylegesen 24, illetve 72 órán keresztül utazhatunk egy úgynevezett időalapú jeggyel a szegedi tömegközlekedési járműveken. A jelenlegi napi és háromnapos jegy megújításától azt várja a Szegedi Közlekedési Kft., hogy többen veszik majd igénybe, ha ténylegesen 24 és 72 órát lehet utazni velük, például turisták vagy éppen olyanok, akik egy konferenciára érkeznek. Szeged ezzel egy már meglévő jó gyakorlatot adaptálnak Budapest, Pécs és Miskolc közlekedési gyakorlatából.

Majó-Petri Zoltán

, az SZKT ügyvezetője elmondta, mivel többféle jegylyukasztó berendezés van üzemben Szegeden, a DAKK Zrt.-nek és az SZKT-nak egyaránt fejlesztéseket kellett eszközölnie, jelenleg már minden tömegközlekedési járművön van legalább egy olyan jegykezező, amely nemcsak roncsolja, azaz lyukasztja a jegyet, hanem látható módon időpecsétet illeszt rá. Ez egy központi órajel alapján kerül a jegyre, vagyis nem fordulhat elő, hogy rossz időpontot jelöl. Ha mégis valami hiba okán rosszul bélyegzi le a jegyet, az utasnak egyből jeleznie kell ezt a sofőrnek. Az előterjesztés szerint az érvényben lévő árak megtartása mellett vezetik be a 24 és 72 órás jegyeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.