Közélet

52 nap után visszakapcsolták a gázt a Széchenyi tér 8-ban

52 nap után visszakapcsolták a gázt a Széchenyi tér 8-ban

2016. november 10., csütörtök
52 nap után visszakapcsolták a gázt a Széchenyi tér 8-ban
szechenyi8_001kf

Akár dupla ennyi napig is tarthatott volna a gázvezetékek felújítása, ha a vizsgálatokhoz szükséges közel tucatnyi szervezet és a lakók nem működtek volna együtt - mondta Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója a Széchenyi tér 8. alatti társasház kapcsán. A gázszolgáltatás négy lakás kivételével újraindult, mert a gázóracsere még nem történt meg mindenhol.

Az IKV Zrt. a fűtési rendszeren szeptemberben végzett felülvizsgálata alatt derült ki, hogy a Széchenyi tér 8. szám alatti társasház gázvezetéke meghibásodott. A szolgáltató robbanásveszélyre hivatkozva úgy döntött, szivárgás miatt kizárja a házat a szolgáltatásból. Mindez szeptember 13-án történt, a lakók azóta kénytelenek voltak alternatív megoldást találni a főzésre, fűtésre, vízmelegítésre.

Esetükről mi is írtunk

. A gázvezeték felújítása akár 110 napba is bele tellett volna, ha a vizsgálódó 11 szervezet és a lakosok nem kezelték volna rugalmasan a problémát - mondta

Kardos Kálmán

a csütörtöki sajtótájékoztatón. Így mindössze 52 nap alatt elhárították a hibát, közel az összes mérőórát visszaszerelték már a lakásokban. A fűtés november 4-én indult el újra azokban a lakásokban, ahol már megtörtént az óracsere. A vezérigazgatótól megtudtuk, négy magántulajdonban lévő lakásban még nem tudnak fűteni az óra hiánya miatt.

dav

Az óracseréket, illetve a gázvezeték felújításának költségét az IKV-s lakások esetében a cég állta, ez összesen 8 millió forintos költséget jelent. A magántulajdonú lakásokban - ezekből négy van - a tulajdonosokat terhelte az összeg, valamennyit azonban a társasház közös költségében elkülönített forrásból is a felújításra tudtak fordítani. Kardos Kálmán elmondta, a munkálatok költsége közel 18 millió forintba került, a későbbiekben továbbá szeretnék felújítani a tetőt és a függőfolyosót is. Ez várhatóan újabb 8 millió forintba kerül majd. A vezérigazgató felhívta a figyelmet, egyetlen IKV-s lakás sem veszített komfortfokozatából, bérlőiket pedig kedvezményben részesítik a bérleti díjból. Nincs arra szakember, aki jóslatokba bocsátkozna, mikor kellene kicserélni a gázvezetékeket az önkormányzati tulajdonú épületekben, így az ilyen felújítások nem tervezhetőek - mondta újságírói kérdésre Kardos. Hozzátette, a Széchenyi tér 8. társasházi gyűlésén felmerült már a csere, azonban addig, amíg a magántulajdonosokkal együtt mindenki hozzá nem járul a költségekhez, a szolgáltatók nem tudnak lépni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.