Egyetem

Továbbképzési napon vettek részt a pedagógusok az ÁGOTA közösségi házban

Továbbképzési napon vettek részt a pedagógusok az ÁGOTA közösségi házban

2016. október 28., péntek
Továbbképzési napon vettek részt a pedagógusok az ÁGOTA közösségi házban
pedagogus_plenaris_ules004kf

A pedagógusokat érintő aktualitásokról esett szó csütörtökön az ÁGOTA Alapítvány Csongor téri kulturális és közösségi centrumában. A szakemberek ősszel és tavasszal tartanak továbbképzési napot, idén 19. alkalommal szerveztek konferenciát, ahol többek között szó volt az iskolákat érintő nyári jogszabályváltozásokról, a gyermekvédelemről a büntetőjogban, illetve a veszélyeztetettség felismeréséről is.

A pedagógus konferencia és továbbképzési nap őszi és tavaszi rendezvényén igyekszik átfogni az oktatást érintő legfontosabb változásokat. A köznevelési rendszer újdonságairól szóló plenáris ülésnek és szekcióüléseknek ezúttal az ÁGOTA Alapítvány Csongor téri kulturális és közösségi centruma adott otthont pénteken, ahol több mint 200 pedagógust láttak vendégül a szervezők. Az aktualitások tükrében a meghívott előadók sorra vették a pedagógusok előmeneteli rendszerét és az iskolák működését érintő jogszabályváltozásokat, a veszélyeztetettség felismerését, illetve a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változtatásokat is.

Gera Tibortól

, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola vezetőjétől megtudtuk, nagyon átfogó, a pedagógiai munkán túlmutató előadásokat hallgathattak az résztvevők,

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke például a gyermekvédelemről beszélt büntetőbírói szemmel, míg

Bubrják Ottó

, az SZKTT Gyermekjóléti Szolgálat vezetője a veszélyeztetett fiatalok felismerését és a velük kapcsolatos teendőket ismertette. "Harangozó Attila és Bubrják Ottó előadása szorosan összefüggött, ők többek között arról ejtettek szót, mi a teendő, hogyan ismerheti fel egy pedagógus a fiatalok veszélyeztetését. A bíró előadása nagyon motiváló volt, a kollégák sok mindent hasznosítani tudnak majd belőle." A szegedi intézmény igazgatója hozzátette, a meghívott intézmények képviselői és a pedagógusok között jó és rendszeres a kommunikáció, Harangozó Attila már nem először tartott előadást plenáris üléseiken. "A bírósággal a Nyitott bíróság program révén évekre visszatekintő kapcsolatunk van, elsősorban középiskolásoknak vonunk be perszimulációs programokba, illetve előadásokat hallgatnak. Ugyancsak jó kapcsolatot ápolunk a Gyermekjóléti Szolgálattal, az esetmegbeszélések nálunk rendszeresek. A mai alakalom csak egy állomása a továbbképzési napjainknak." A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a kulturális és közösségi ház működtetője, az ÁGOTA Alapítvány is kiemelt figyelmet fordít a gyermekek délutáni felzárkóztatására, a tehetséggondozásra. A tavalyi évben belsőleg és külsőleg, illetve funkciójában megújult, területileg kibővült közösségi házdélutáni foglalkozásaikra és szabadidős programjaikra minden szegedi és Szeged környékén élő gyermeket szívesen várnak. Több mint 30-féle programjuk van, köztük gyógypedagógiai foglalkozások, korrepetitori felzárkóztató órák, folyamatosan bővülő 17 ezer kötetes könyvtáruk pedig mindig nyitva áll a fiatalok előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.