Írjon nekünk

Közélet

Természetvédelmi tanösvényt és sakkjátszóteret is terveznek Odesszára – parázs vita a fórumon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

odessza_forum011kfAllergiát okozó és kivágásra ítélt nyárfák, hajléktalanok, új Tisza-híd és fedett uszoda. Hamar eltértek a tárgytól az Odessza felújításáért rendezett fórum résztevői, akik láthatóan örülnek az újszegedi zöld revolúciónak, önmagukban a látványtervek viszont nem elégítették ki kíváncsiságukat. Volt, aki azért érkezett, hogy a lakóhelye körüli útfelújításokról érdeklődjön, de mint kiderült, a közutakra nincs elkülönített forrás.

Nem önkormányzati tulajdonban lévő területek rendezésére és útfelújításra nem költhet Szeged abból a több mint 2 milliárd forintból, melyet Tarján és Odessza városrészek rehabilitációjára fordíthatnak – szögezte le Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt követően, hogy az Odesszában tartott szerda esti fórumon többen is arról érdeklődtek, mit terveznek például rossz állapotú közutakkal.

A zöldterületi rehabilitációs tervek bemutatására szánt fórum, melyet Buella Mónika, tájépítész-tervező és Zákány Ildikó építész prezentációja vezetett fel, hamar átcsapott hétköznapi lakossági fórumba. A résztvevők többek között arra voltak kíváncsiak, ki tartja majd karban a felújított tereket, milyen fellépést terveznek a hajléktalanokkal szemben, akarnak-e fákat kivágni, és ha igen, eltűnnek-e az allergiásoknak sok kellemetlenséget okozó nyárfák. Az egyik hozzászóló állította, hogy a városrész egyik utcájában szinte minden fát azért jelöltek meg, hogy kivágják őket.

Az odesszai zöld projekt látványos terveket tartalmaz, a buszmegálló és járdafelújítások mellett – melyek már időszerűek lesznek 1960-as, 1970-es években épült lakótelepek környékén – kerékpártárolók, sakktematikára épülő játszótér, helytörténeti és természetvédelmi tanösvény, fitneszpark, felújított piac színesítik majd a látképet, valamint az épületek közötti támfalakat is felújítják. Utóbbit pontosabban földdel tervezik lefedni, így kis dombokat hoznának létre a panelek között. Néhány fontosabb elem a tervekből.

odessza_forum002kf

1. Maróczy Géza tér
A halas szobor megmarad, korszerűsítik a közvilágítást, valamint padokat terveznek a megújított zöld felületre, ahová még egy óriási napóra is kerülne. Az Tisza-parti Általános Iskola előtti térnek sakktematikájú játszóteret képzeltek el a tervezők, még a csúszdák is sakkfigura-formákból lennének kialakítva.

2. Piac és Vörösmarty-iskola
Kerékpártárolókat, szemeteseket terveztek az 1970-es években kialakított piac környékére, melynek eredeti funkcióját továbbra is megtartanák, azonban közösségi térként látnák viszont a tervezők. Megújul a lépcsősor, futózöld árnyékolná a padokat, így tennék szebbé és hangsúlyosabbá a forgalmas újszegedi területet. Az iskola előtti placc díszburkolatot és új közvilágítást kapna, valamint kerékpártárolókat helyeznének ki a gyerekeknek.

3. Csanádi utcától a Kockaház utcáig
Az Ibolya presszótól a Vakegérig – a tervezők vélhetőleg a helyszín pontosabb azonosítása érdekében jelölték meg ezeket a kocsmákat – pergolasort képzeltek el, így nyernének további zöldterületet a panelok között. A támfalakat földdel töltenék fel, füvesítenék. Egy amolyan helytörténeti tanösvényt is létrehoznának, korabeli térképeken mutatnák be Odessza fejlődését. A Szolgáltatósor mögötti területre növénylabirintust képzeltek el, megújítanák a Herke utcai sportpályát. Rossz hír viszont a kutyafuttatóknak, hogy számukra kijelölt hellyel nem terveznek a projektben.

4. Torontál tértől a Korondi utcáig
A burkolat, a padok és a közvilágítás itt is megújulna, illetve a lépcsősor is, melyet sokan balesetveszélyes szakaszként emlegetnek. A Vedres utcai buszmegálló megújul, gyalogátkelőt festenek fel, az épületek közötti repedezett útburkolatot pedig felbontják és további zöldfelülettel töltik ki. A Temesvári körúton ugyancsak a házak közötti területeket rendeznék, elsősorban füvesítenék.

odessza_forum009kf

A fórumon részt vett Német Ferenc, a szegedi jogi bizottsági külsős tagja is, aki miután kifejezte örömét a fejlesztési tervekkel kapcsolatban, rákérdezett, terveznek-e valamilyen térfigyelő kamerarendszert a felújítandó városrészben. Arról is érdeklődött, mi lesz a Hatházakhoz tervezett hajléktalanszálló sorsa. Kérdéseire Joób Márton önkormányzati képviselő válaszolt, aki cáfolta, hogy a Hatházakat hajléktalanszállóvá alakítanák, valamint elmondta, egyelőre nem tervezik bekamerázni az újszegedi területet sem.

Szabó Bálint a Korondi utcai lakosok képviseletében látogatott el a fórumra, az ő javaslataikat tolmácsolta. Német Ferenc hozzászólására reagálva elmondta, nagy szükség lenne a kamerarendszerre, de szerinte a lakók a látványberuházások helyett a közfunkciókat hiányolják. Panaszosai arról számoltak be, a panelok közötti trafóházak és kőközpontok látványa elfogadhatatlan, a mozgáskorlátozottak pedig nem tudnak biztonságosan közlekedni a városrészen. Nagy Sándornak címezve rákérdezett az újszegedi teniszpályára és az új Tisza-híd terveire is.

Kormos Tibor, a terület önkormányzati képviselője szeretett volna kitérni a teniszpálya ügye elől, mondván, az nem Odesszához tartozik, a városfejlesztési alpolgármester viszont megválaszolta Szabó kérdéseit. Emlékeztetett, a teniszpálya szerződését az üzemeltető mondta fel még augusztusban, az önkormányzat így nem foglalkozik tovább annak sorsával. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a zöld város fejlesztése projektben nagyon szigorúan osztják fel a költségeket, így nem különíthetnek el forrásokat közútfelújításokra, kőközpontok felújítására, és egyéb elmaradt karbantartói munkálatokra sem. Az új Tisza-híddal kapcsolatos kérdésre Joób Márton válaszolt. Elmondta, a megvalósíthatósági tanulmány már elkészült, így közelebb állnak a megvalósításhoz, mint eddig valaha. Mivel konkrétumokat egyelőre nem tudott mondani, bedobta a 4 milliárd forintból megvalósuló fedett uszodát és az egymilliárd forintos Liget-projektet is.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Esik a benzinár, ki tudja, hol áll meg

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Péntektől ismét csökken a benzin ára.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több marad másra, ha e-jeggyel vonatozol!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá nem is kevéssel! HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Ruhadarabok egy fűtéstechnikai üzlet előtt? – Nemes célért fogtak össze Szegeden!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Nem mindenkinek van lehetősége esténként a meleg szobában néznie kedvenc televízió-műsorát, meleg ételt fogyasztania családja körében.

Tovább olvasom

Aktuál