Kultúra

Takarásból leshettek be a színházi próbára a középiskolások + FOTÓK

Takarásból leshettek be a színházi próbára a középiskolások + FOTÓK

2016. október 11., kedd
Takarásból leshettek be a színházi próbára a középiskolások + FOTÓK
szinhaz_nyilt_nap014kf

Takarásból nézhették meg A varázsfuvola próbáját, végigkövették a színészek átalakulását a fodrászműhelyben, és a korábbi évadok jelmezeit is felpróbálhatták. Nyílt napot tartott a Szegedi Nemzeti Színház, ezúttal viszont nemcsak egyetemistáknak, hanem középiskolásoknak is készültek programokkal.

Regina

a Radnóti-gimnáziumból jött osztálytársaival. Először járt a szegedi teátrumban, de a tanórák miatt csak a jelmezpróbákra volt ideje. A fiatal középiskolás lány gyakran jár színházba a szüleivel, s bár még nem tudja, milyen szakmát szeretne szerezni, azt is el tudná képzelni, hogy a teátrumban dolgozzon. Fiúknak és lányoknak is hozott jelmezeket

Papp Janó

jelmeztervező, többek között kisebb méretű palástok, kalapok kerültek elő a raktárakból. Portálunknak elmondta, minden évben más és más jelmezekkel készül a nyílt napokra. Van miből válogatni, elmondása szerint 10 ezer ruhadarab van a raktárban a korábbi évadokból. Ez már a kilencedik alkalom, hogy a Tisza-parti színház kulisszái mögé engedi a fiatalokat, az érdeklődők száma idén sem maradt el a várttól.

Gyüdi Sándor

főigazgató elmondta, a nyílt nap célja, hogy a diákok minél teljesebb képet kapjanak a színházról, olyan helyekre is betekinthessenek, ahová a nézők számára nincs szabad bejárás. A hagyományos beszédtechnika foglalkozások, tánc- és jelmezpróbák, valamint színházi sminkkészítés mellett idén először egy próbára is betekinthetnek az érdeklődők, rendezői kommentárral. A főigazgató hozzátette, a nap zárására 22 órakor kerül sor, a művészbüfében Vissza a feladónak címmel közös játékra invitálják az érdeklődőket. A nyílt napot ezúttal is saját produkció nyitotta,

Szélpál Szilveszter

éneke töltötte be a Nagyszínház előterét Papageno áriájával.

Martinek Tamás

, az SZTE rektorhelyettese és

Gortva Tamás

, a Radnóti-gimnázium magyartanára köszöntötte a tanulókat. Mindketten azt kívánták, érdeklődjenek a kulisszatúrák iránt, majd nézzék meg a fiatalok számára tanulságos, kész előadásokat.

Bodnár György

fodrászműhelyében a már nyugalmazott fodrásztár-vezető fogadta a középiskolásokat és egyetemistákat, ő kalauzolta el a diákokat a műhely rejtelmeibe. Elmondta, itt készülnek a főszereplők frizurái és sminkjei, s megosztott néhány érdekességet az elmúlt 45 év tapasztalataiból. Bodnár Györgynek is volt miről mesélnie, ugyanis egész pályáját a Szegedi Nemzeti Színháznál töltötte. A színpad takarásából

Rédei Roland

vezetésével leshettek be a diákok A varázsfuvola próbájára, és elmondta azt is, milyen feladatok hárulnak az ügyelőre és a rendezőasszisztensre, amikor a színészek éppen nem tartózkodnak a színpadon. A kulisszák mögött a teljes ház fel van szerelve hangosbemondós hívókkal, a művészek és a műszak így kommunikálnak egymással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.