Közélet

Stumpf András: 10 évvel ezelőtt még kimondhatta volna az ÉS-es gárda, hogy Őszöd nem elfogadható egy demokráciában

Stumpf András: 10 évvel ezelőtt még kimondhatta volna az ÉS-es gárda, hogy Őszöd nem elfogadható egy demokráciában

2016. október 17., hétfő
Stumpf András: 10 évvel ezelőtt még kimondhatta volna az ÉS-es gárda, hogy Őszöd nem elfogadható egy demokráciában
StumpfCV

A Mandiner újságírója nemmel szavazott a kvótareferendumon, de nem nagy örömmel tette. A kormány helyzetértékelésével egyetért, a kampánnyal nem. Úgy látja, egyértelműen kimutatható a Kétfarkú Kutya Párt plakátjainak eredménye, de a protest szavazatokból nem lesz valódi voks 2018-ban. A demokrácia miatt viszont szerinte csak az aggódhat hitelesen ma, aki 2006-ban Gyurcsány ellen is tüntetett.

„A brüsszeli migránspolitikával nem értettem egyet, szerintem hibát hibára halmoztak. Az Orbán-kormány részéről megvolt az alapigazságok kimondása” – nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak

Stumpf András

, a Mandiner főmunkatársa. Ennek ellenére mégis egy pénzérme feldobásával döntötte el, hogy elmegy szavazni, s nemmel voksol, vagy inkább otthon marad.

Stumpf Szegeden

Október 20-án Stumpf András lesz a Tisza Lajos Közéleti Egyesület következő rendezvényének vendége. Az újságíróval Pető Bálint, a Szegedi Tudományegyetem oktatója beszélget a népszavazás utáni Magyarországról 18 órától Újszegeden, a Délvidék Házban.

Fortuna

azt dobta ki, hogy menjek el, így végül behúztam nemet. Legalább senki nem vetheti a szememre, hogy miattam nem lett meg az érvényesség” – mondta az újságíró. A népszavazás intézményét álláspontja szerint inkább az ellenzéki pártoknak találták ki, hiszen nekik nincs parlamenti többségük, így kikényszeríthetik a törvényalkotást egy komoly támogatottsággal bíró, de a kormány által nem támogatott ügyben is. Stumpf szerint hiba volt kiírni a referendumot, ráadásul előre látható volt, hogy külpolitikailag könnyen visszaüthet egy érvénytelen népszavazás, amelynek kampánya és megszervezése milliárdokba kerül az adófizetőknek, hangvétele pedig Stumpf szerint gusztustalan volt. Kiemelte: 10 éve nem volt olyan népszavazás, országgyűlési választás, amelyet elvesztett volna a jelenlegi kormánypárt, most viszont nem sikerült a kitűzött célt elérni, ami legalábbis üzenetértékű. https://www.youtube.com/watch?v=qT0IScMx-VY Belpolitikai szempontból viszont akár sikeresnek is nevezhető a Fidesz számára a kampány, hiszen sikerült elvinniük 3,3 millió embert az urnákhoz, akik bőven elegendőek egy választás megnyeréséhez 2018-ban. Letesztelték a kampánygépezet működését, kiderült, hogy Simicska kikerülhető a plakátkampányban, és az is, hogy hol működik, s hol nem a mozgósítás. Úgy gondolja, ott volt nagyobb a részvétel, ahol a jobboldal – Fidesz, Jobbik - hagyományosan erős, míg a baloldali fellegvárakban a megszokottnál több érvénytelen szavazatot adtak le. Hozzátette, a Jobbiknál érdekes a megoszlás: ahol a MIÉP helyét vette át a radiális párt, ott magas voksolási hajlandóság volt, míg az egykori MSZP-s területeken, mint Ózd, nem érvényesültek ezek tendenciák. „Budapesten 12 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya, ami félelmetesen magas” – fogalmazott az újságíró. Megjegyezte azonban, hogy ez biztos nem feleltethető meg egy 2018-as szavazatnak, mert nem ugyanaz protestálni, s szavazólapra rajzolni, mint érvényesen szavazni egy olyan ügyben, amin az ország jövője múlik. Arra viszont alkalmas lehet, hogy megossza szavazatokat a baloldalt támogató településeken, amivel a nevető harmadik fideszes jelölt járhat jól. „Kifejezetten ballib fellegvárakban működött a kétfarkú kutya kampánya, mint a XIII. kerületi Újlipótváros és Angyalföld, ahol mindig a baloldal nyer” – magyarázta. Természetesen rákérdeztünk arra az esetre, amikor

Kovács Gergő

, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke azért

nem adott interjút a Mandinernek

, mert „nem tetszenek neki a kommentek”. „Nemhogy nem adott, hanem a másnap délelőttre megbeszélt interjút visszamondta egy egysoros e-mailben, hogy jaj, a kommentek csúnyák, inkább mégse. Ilyen nincs. Olyan van, hogy nem adunk interjút. Utána nem is lehetett elérni: ez se nem vicces, se nem cool, se nem laza” – vélekedett.

stumpfszeged

S miért tart itt a magyar a jobb- és baloldal működése, kommunikációja? „Az őszödi beszéd szerintem fordulópont, akkortól kezdve már egyik politikus sem bízik a másikban. Azzal, hogy

Gyurcsány Ferenc

nem mondott le, azt üzente, hogy bármit meg lehet tenni, maradunk hatalmon négy évig, nem kérünk bocsánatot, a politika logikájának nem kell találkozni azzal az erkölccsel, amit az ember a hétköznapokban megél. Ezzel precedenst teremtett” – így Stumpf András. „A ballib elit, mint

Nádas Péter, Esterházy Péter

, a régi megmondó Élet és Irodalmas gárda, az én – eggyel fiatalabb – nemzedékem számára 2006-ban vesztette el a hitelét, habár az első lépést megtették 2001-ben, amikor a strasbourgi romák kivándorlásánál azt írták, hogy 1956 után Franciaország másodjára is befogadta azokat, akik menekülni kényszerültek Magyarországról – ez azért elég hazaárulás-gyanús volt” – vélekedett az újságíró. Azt gondolja, 10 évvel ezelőtt még lett volna lehetősége – az elvileg nem pártpolitikai alapon irányított – értelmiségnek, hogy kimondja, ez nem elfogadható egy demokráciában. „Ezt csak néhány ember tette meg közülük, azok is inkább az én nemzedékembe tartoznak:

Hajós András

és

Lovasi András

. Aki ma a demokrácia csorbulása miatt kiakadt, annak lehet igaza, de az ő véleményének kisebb súlya van, mint azénak, aki most is és tíz éve is tiltakozott” – vélekedett Stumpf, aki tíz éve a Kossuth téren tüntetett, ma viszont inkább publicisztikákban fejezi ki ellenvéleményét – többek között a népszavazással kapcsolatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.