Közélet

Fazekas Sándor: Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén

Fazekas Sándor: Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén

2016. október 9., vasárnap
Fazekas Sándor: Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén

Magyarország megtalálható a nemzetközi lovasélet térképén, Mezőhegyes, Bábolna, Szilvásvárad és a Hortobágy neve világszerte ismert a tenyésztők előtt - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vasárnap Karcagon, egy lovasnap megnyitóján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) vasárnapi közleménye szerint.

Fazekas Sándor

arról beszélt, hogy a nyolc őshonos fajtát - lipicai, nóniusz, gidrán, shagya arab, furioso-north star, magyar hidegvérű, hucul és kisbéri félvér - Európában jól ismerik a lótenyésztők és a kereskedők, a kétszázharminc éves Mezőhegyesi Állami Ménesben megrendezett I. Magyar Lótenyésztési Napok és a XXI. Karcagi Lovasnap azonban a határokon belül is ráirányítja a figyelmet a magyar lótenyésztés ősi hagyományaira. A miniszter megjegyezte: a résztvevők kedvet kaphatnak ahhoz, hogy ellátogassanak az agrártárca által felügyelt, a magyar lótenyésztés bázisát képező, patinás állami ménesekbe, ahol az őshonos magyar és a modern sportoló fajtákkal is találkozhatnak. Az FM vezetője arra is kitért, hogy a lótenyésztés jellemzően nem nyereséges tevékenység, komoly bevételt csak azok a kivételes ménesek tudnak felmutatni, amelyek vagy sikeres sportlovaikról híresek (Zangersheide-i ménes, Paul Schockemöhle ménese), vagy különleges fajtát tenyésztenek. A miniszter az állami ménesek fejlesztéséről szólva kiemelte: 2012 óta Bábolnán a társaság könyv szerinti vagyona 1,2 milliárd forinttal nőtt, amelyből csupán 450 millió forint volt támogatás, a többi a gazdálkodás stabilizálásának eredményéből egészült ki. Mivel a hatvannyolc gyermeknek szálláslehetőséget biztosító kollégium is megújult, ide osztályokkal szintén érdemes ellátogatni - fűzte hozzá. A tárcavezető azt is felidézte, hogy Szilvásváradot 8,8 milliárd forintból, három ütemben fejlesztik, így ebben a régióban szintén korszerű, a turizmus igényeit kielégítő, nívós hazai és nemzetközi rendezvények helyszínéül szolgáló új lovasközpont épül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.