Közélet

Az NVB ellenőrizte az NVI levélszavazat-számlálását

Az NVB ellenőrizte az NVI levélszavazat-számlálását

2016. október 7., péntek
Az NVB ellenőrizte az NVI levélszavazat-számlálását

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben.

A testület tagjainak a levélszavazatok számlálása után nyílt lehetőségük arra, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizzék az iroda munkáját.

Pálffy Ilona

, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes "nem" és 1000 érvényes "igen" szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz. Az NVI a kvótanépszavazás összesített, végleges adatairól készített hivatalos jegyzőkönyvet várhatóan kedden nyújtja be az NVB-nek. A testület pénteki ülésén több kifogást is tárgyalt, ám ezek egyike sem volt olyan súlyú, hogy érdemben befolyásolhatta volna a vasárnapi népszavazás eredményét. Az NVB egy magánszemély kifogására ismét megállapította, hogy jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonos applikációja, mert az a szavazólapok, a szavazatok fényképének vasárnapi megosztására hívta fel a választópolgárokat. A testület

Borbély Andrea

Jobbik-delegált javaslatára 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot. Az NVB szerint a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértették a választás titkosságának, tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket. A testület szeptember 30-ai ülésén hasonló határozatot hozott, de akkor még nem szabtak ki bírságot. Az akkor hozott határozattal szemben jogorvoslat érkezett, ám arról a Kúria még nem döntött. A testület büntetőfeljelentést is tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. Az NVB egy másik határozatában azt állapította meg, hogy

Csizi Péter

(Fidesz) országgyűlési képviselő azzal, hogy közösségi oldalán vasárnap közzétette szavazatáról készített fényképét, ugyancsak választási alapjogokat sértett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.