Bulvár

A világ legerősebb paprikái Szegeden

A világ legerősebb paprikái Szegeden

2016. október 5., szerda
A világ legerősebb paprikái Szegeden
chili_weekend

Magyarország első számú chili-termesztőivel, fűszeres streetfood különlegességekkel és egy pokolian csípős paprikaevő versennyel veszi kezdetét pénteken a Szegedi PaprikaShow és Chili Weekend. A Széchenyi téren megtartott fesztivál 3 napon keresztül várja a pokolian csípős paprikák és a különleges ételek kedvelőit.

A fesztivál egyszerre eleveníti fel a szegedi paprikatermesztés évszázados hagyományait és mutatja be az újgenerációs chili-manufaktúrák legjavát. A „Chili és Gourmet Piac” részen a lassan már „hagyományosnak” mondható jolokia és habanero fajták mellett a világ legerősebb paprikái is felsorakoznak, a trinidad scorpiontól kezdve a ghost chilin át a carolina reaper-ig. Ez utóbbi a világ legerősebb paprika-fajtája, ereje 2.250.000 SHU (Scoville Heat Unit, ezzel a mérőszámmal határozzák meg a különféle paprikák erejét) – ez alig marad el az amerikai hadseregbenb használt könnygáz-gránátétól, amely 2.500.000 SHU „csípős”. Hozzávetőlegesen, a klasszikus Erős Pista 1.000, a közismert Jalapeno 2.500 SHU. A fesztivál street food szekciójában a hazai utcai gasztronómia nagyjai várják a szegedieket, a Széchenyi tér végére felépített látványkonyhában bemutatkozik a Street Kitchen-es Fördős Zé saját készítésű paprika – specialitása, az

Erős Zoli

; de megcsillogtatja fűszeres főzőtudását

Kovács Lázár

, a Burgerpápa néven ismertté vált

Jancsa Jani

és a stylist-ból chef-fé avanzsált

Lakatos Márk

is. A főzőshow és a zenei programok mellett a szervezők által „1.000.000 SHU Challenge” – nek elnevezett chilievő-verseny várja a bátrabbakat. A megmérettetés során szakmai és orvosi felügyelet mellett tehetjük próbára ízlelőbimbóinkat, a körökre osztott, egyenes kieséses rendszerben zajló küzdelem során a versenyzők az „egyszerűbb” paprikafajtáktól indulva jutnak el a chili-k fenevadjáig, a carolina reaper-ig. A szombati napon páros „párbajra” is lesz lehetőség kihívni barátainkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.