Kultúra

A LOVE indul az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjáért

A LOVE indul az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjáért

2016. október 31., hétfő
A LOVE indul az Európai Filmakadémia rövidfilmdíjáért

Bucsi Réka LOVE című animációs filmjét díjazták a svédországi Uppsala nemzetközi rövidfilmfesztiválján, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia (EFA) 2017-es rövidfilm díjára.

Tizedik, és egyben eddigi legfontosabb díját is begyűjtötte szombat este

Bucsi Réka

animációs filmje, a LOVE - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. Mint írják, a svédországi Uppsalában a napokban 35. alkalommal megrendezett fesztivál az egyike annak a 15 nemzetközi rövidfilmfesztiválnak, amelyek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli. Legutóbb olyan magyar alkotásokat jelöltek "európai Oscarra", mint

Szabó Simon

Fal,

Till Attila

Csicska és

Szimler Bálint

Itt vagyok című rendezései. 2006-ban

Kenyeres Bálint

el is nyerte az Európai Filmakadémia rövidfilmdíját Before Dawn című alkotásáért, a legelső magyar díjazott

Gyarmathy Lívia

volt A mi gólyánk című rendezésével 2000-ben. A ma már több mint 3000 szakmabelit tömörítő Filmakadémia évről évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait. A LOVE világpremierje februárban, a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában volt. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. A nemzetközi fesztiválmeghívások száma már a száz felé közelít, és a szombat estivel együtt tíz díj elnyerésénél tart a negyedórás magyar-francia animáció. Az alkotás legutóbb a Primanimán nyerte el a legjobb első film díját valamint a közönségszavazatok alapján megítélt Macskássy Gyula-díjat is. Ugyancsak a közelmúlt fejleménye, hogy a spanyolországi Segovia fesztiválján az "animációs Oscarnak" tekintett Cartoon d'Or kvalifikációt is elnyerte október elején. A LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiválszerepléséért pedig a Daazo felel. A LOVE hamarosan látható lesz a köztévé műsorán, a mozikban pedig A vörös teknős című egészestés animáció kísérőfilmjeként vetítik a Mozinet forgalmazásában januárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.