Közélet

2,5 milliárdnyi fejlesztés érkezik Dorozsmára

2,5 milliárdnyi fejlesztés érkezik Dorozsmára

2016. október 15., szombat
2,5 milliárdnyi fejlesztés érkezik Dorozsmára
tokfesztival03_gs

Jövőre megkezdődik a dorozsmai piac területén az egészségház építése, bővítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, illetve kerékpárút is épül a városrészben – minderről Botka László beszélt a VII. Tökfesztiválon a művelődési ház udvarán lampionok és Halloween tökök mellett, megmutatva a tervrajzokat is a kiskundorozsmai lakosoknak.

A 2016-os esztendőt a tervezés időszakának nevezte

Botka László

polgármester, aki a 2020-ig tartó európai uniós ciklus kapcsán azt emelte ki, hogy a Szegednek nevesített 34 milliárdból minden egyes városrészben fejlesztéseket hajtanak végre. Az MSZP-s városvezető bejelentette, Kiskundorozsmán 2017 elején kezdődik meg az egészségház építése a piactéren, a tervek elkészültek, jelenleg a kivitelező kiválasztása zajlik. Minden a városrészben rendelő orvos, így 4 háziorvos, 2 gyermekorvos, 2 fogorvos és 4 védőnő fog kap helyet kapni a vadonatúj épületben. Két szárnyból fog állni az egészségház, egyikben a gyermekorvosok és a védőnők kapnak helyet, a másikban pedig a háziorvosok és fogorvosok, de fedett átjáró lesz a két rész között. „A beruházásra azért volt szükség, mert a mostani orvosi rendelő 1908-ban épült, vagyis több mint 100 éves, és a modern, 21. századi elvárásoknak megfelelően nem lehet felújítani” – közölte Botka. Minderre 240 millió forintot fordítanak. Ezen felül 500 millió forintból csapadékvíz-elvezető rendszert építenek ki a Bölcs és a Rigómező utcában, és a régóta várt Bánomkerti víztározó is elkészül. Egy másik ütemben szintén félmilliárdból a Negyvennyolcas utcától elkezdve a Zalán, a Kút, a Nap, a Széna, a Ballada és a Majális utcákban épül ki a rendszer. Kerékpárút-hálózat fejlesztés is lesz Dorozsmán, a Sziksós és a Kulipinytó csárda közötti 4 kilométeres szakaszon 420 milliós uniós forrásból épül majd bicikliút. 750 millió forint jut a városrészben intézmények felújításra, a tervek szerint 2018-ban kezdődnek a munkák a Jerney-iskolánál és óvodánál. Botka elmondta, leszigetelik az épületet, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, az iskola tetejére napelemek kerülnek, továbbá hőszivattyús rendszert alakítanak ki. A kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán közben bográcsokban halászlé rotyogott, tökfaragó bemutató és kiállítás is várta az érdeklődőket. A VII. Dorozsmai Tökfesztivállal kapcsolatban

Mihálffy Béla

Fidesz-L.É.T.-es elmondta, idén 67 csapat nevezett a hallé főzőre. A fesztivál keretében azért nem tökből készült ételek versenyét hirdetik meg, mert szép számmal akadnak, akik nem kedvelik ezt a zöldséget, de egy hamisítatlan szegedi halászlét mindenki szívesen fogyaszt. A rendezvényen lehetett természetesen sült tököt kóstolni, dísztököket vásárolni, és kiállítást is rendeztek. A művelődési ház udvarán a Jerney utcai, a Tündérkert, a Bölcs utcai és a Negyvennyolcas utcai óvoda, valamint a Nefelejcs utcai bölcsőde apróságainak tökökből, valamint egyéb zöldségekből és gyümölcsökből készített installációt lehetett megtekinteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.