Közélet

Vizsgálatot rendelt el a gyermekotthoni zaklatások ügyében az Emmi

Vizsgálatot rendelt el a gyermekotthoni zaklatások ügyében az Emmi

2016. szeptember 8., csütörtök
Vizsgálatot rendelt el a gyermekotthoni zaklatások ügyében az Emmi

Azonnali vizsgálatot rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága, valamint tájékoztatást kért a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól a sajtóhírekben érintett gyermekotthon ügyéről.

A Bors szerdán számolt be arról, hogy - jogvédők és hozzátartozók szerint - egy a cikkben meg nem nevezett magyarországi nevelőotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek a rájuk bízott kiskorú gyerekektől. Jogvédőknek 15 fiatal mert vallomást tenni, ezekben az is szerepel, hogy az egyik lány teherbe esett az intézmény egyik nevelőjétől és meg is szülte a gyermeket - írta a lap. Az államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte, a vizsgálat eredményének tükrében a tárca kezdeményezni fogja a személyi felelősségre vonást. Hangsúlyozták, bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan, a kormány ezért a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését kiemelten megszigorította a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben. Hozzátették, a kormány alapvető célja, hogy a gyermekek minél fiatalabb korban megkapjanak mindent, ami a testi, lelki, szellemi fejlődésükhöz szükséges, ezért azon is dolgozik, hogy az eddigi intézményi gondozásban élő gyermekek minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve, azok a gyermekek pedig, akiket valamilyen oknál fogva nem lehet nevelőszülőknél elhelyezni, jól felszerelt lakóegységekben nevelkedhetnek - írták a közleményben. A gyermekotthonok kiváltása program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása - fűzték hozzá. Az MTI megkereste a rendőrséget is, amely későbbre ígért választ arra, indítottak-e eljárást az ügyben. A Demokratikus Koalíció (DK) délelőtt azt követelte az emberi erőforrások miniszterétől, illetve tárcájától, hogy azonnal indítson vizsgálatot a gyermekotthonokban élők védelmében. Az ellenzéki párt emellett sürgette, hogy a rendőrség hivatalból indítson nyomozást és vonják felelősségre azokat, akik szexuálisan zaklattak kisgyermekeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.