Közélet

Újabb négy évig kamarai elnök Nemesi Pál

Újabb négy évig kamarai elnök Nemesi Pál

2016. szeptember 30., péntek
Újabb négy évig kamarai elnök Nemesi Pál
csmkik_sajttaj006kf

Új fejezet kezdődik a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara életében, a következő négy évben a mikro-, kis- és középvállalkozások felzárkóztatására, valamint a gazdasági társaságok termelékenységének növelésére fordít nagy hangsúlyt a kamara – jelentette ki Nemesi Pál, aki újabb négy évre kapott bizalmat a kamara tisztújító küldöttgyűlésén.

A térségi elnökségek, új osztályelnökségek, valamint a tagozati küldöttválasztó gyűlések lezárulta után a tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) tisztségviselőit. Újabb négy évre szavaztak bizalmat

Nemesi Pálnak

, az régi-új elnök mellett négy alelnök is tevékenykedik:

Kőkuti Attila

ipari,

Török László

kézműipari,

Palotás Sándor

kereskedelmi, nem utolsó sorban

Pataki Andrea

pedig szolgáltatási alelnök lett. Nemesi Pál a tisztújító küldöttgyűlésen után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kamara életében olyan négyéves ciklus kezdődik, ami eltér az előzőektől. Nagyobb odafigyelést igényel ugyanis a mikro-, ki- és középvállalkozói szektor, hiszen több tanulmány és a CSMKIK saját felmérése is azt mutatja, hogy termelékenységük nem jó, továbbá az innovációk iránti elkötelezettségükön is van mit fejleszteni, le kell dolgozniuk jelentős lemaradásukat. Mint elmondta, a gazdasági tevékenység, a foglalkoztatottság, valamint a térség termeléséből való részesedést nézve is több mint 50%-ban a kkv-szektorhoz köthető, ezért is fontos, hogy az ő termelékenységük rövid idő alatt javulást mutasson. A jövőbeni feladataik közül a képzés és szakképzés területét emelte ki az elnök, mondván, hogy a szakképzésben vállalt feladataikon túl a felnőttképzésben és a felsőoktatásban is lesz szerepe a kamaráknak. Egy új rendszer lépett életbe szeptembertől, ami még további fejlesztést igényel, de az a cél, hogy ebből a rendszerből néhány olyan felkészült, precíz, megbízható szakemberek kerüljenek ki, akik képesek pótolni azt a munkaerőhiányt, ami a piacon tapasztalható. Ezen két terület mellett a kamara kommunikációs rendszerének modernizálásáról is beszél Nemesi. Elmondta, szeretnék elérni, hogy a Csongrád megyében kötelező kamarai regisztrációval rendelkező 23 ezer vállalkozás ne egy adóként vagy felesleges pénzkidobásként fogja fel az évente befizetett kamarai hozzájárulást, hanem ismerjék meg, és vegyék is igénybe a CSMKIK szolgáltatásait. Önálló kamarai tagsággal 1240-en rendelkeznek, ezt a létszámot is szeretnék bővíteni, amihez elengedhetetlen, hogy megtalálják a megfelelő hangot az érintettekkel. Ehhez Nemesi Pál szerint elengedhetetlen a kommunikációs rendszer fejlesztése, ami az írott média háttérbeszorulását is fogja részint eredményezni, másik oldalról viszont a modern infokommunikációs szektor előtérbe kerülését hozza magával.

csmkik_sajttaj007kf

Kőkuti Attila, a kamara ipari alelnöke kijelentette, tudomásul kell venni, ha nem következik be változás, akkor tovább nő a munkaerőhiány. Gyökeres változtatásokat sürgetett, mondván a jelenlegi termelékenységi adatok mellett nem növelhetőek a bérek, ha pedig nem fognak többet keresni a dolgozók, akkor nem maradnak itt. Hangsúlyozta, nem az adóterhek miatt nem tudják a vállalatok kitermelni a fizetésemelést, hanem a termelékenységük alacsony szintje miatt. Palotás Sándor kereskedelmi alelnök arról beszélt, hogy az érdekképviselet területén is előrelépésekre van szükség, amit csak úgy lehet megvalósítani, ha jobban bevonják az érintett vállalkozásokat, az ő észrevételeiket pedig a kamara a kormány, illetve a törvényhozás irányába is tudja kommunikálni. Szólt arról is, hogy Dél-Magyarországon és megyénkben mindig is fontos szerepe volt a kereskedelemnek, ezért a hármashatár közelségében rejlő lehetőségek kiaknázásának fontosságát is hangsúlyozta. Pataki Andrea szolgáltatási alelnök a fiatal vállalkozások támogatását nevezte meg céljai között, a tapasztalatok szerint ugyanis sok vállalkozás elöregszik, és nincs kinek átadni a stafétát. Kitért arra is, hogy a vállalkozói szektorban egyre több a nő, például gyermekvállalás után inkább itt dolgoznak, ezért őket is kiemelten szeretné támogatni, például a kamarán belül működő Női Vállalkozói Klubon keresztül. A CSMKIK kézműipari alelnökének megválasztott Török László pedig arról beszélt, hogy fejleszteni kell a vállalkozók pénzügyi ismereteit, tapasztalatai szerint ugyanis sokan például alapvető pénzügyi ismeretek hiányában nem mernek fejlesztésekbe fogni. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége még nyáron fogadta el a kamarai választások menetrendjét, ennek értelmében szeptember 5-e és 12-e között a tagozati jelölő és küldöttválasztó gyűlések zajlottak le, a szeptember 30-i tisztújító küldöttgyűlésen pedig a kamara tisztségviselőit választották meg négy évre. Az elnök és alelnök mellett az elnökség 18 tagját, tagozatonként 2-2 pót elnökségi tagot, valamint az ellenőrző és az etikai bizottság 6-6 tagját nevezték meg, továbbá az országos kamarai küldöttek személyéről is döntés született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.