Egészség

Tuti tízórai tippek a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében

Tuti tízórai tippek a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében

2016. szeptember 29., csütörtök
Tuti tízórai tippek a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében
tizorai

Felejtsd el az unalmas, sokszor suli után a kukában landoló szendvicseket! Készíts izgalmas, finom és egészséges tízórait!

A rengeteg nyári finomság, a sokszor rendszertelen, de kényeztető falatozások után mindenki nehezen tér vissza a rendszeres, mértékletes és

kiegyensúlyozott életmódhoz

. A rohanós reggelek és az iskolai ebéd között ezért próbálkozz olyan tízóraival, ami könnyű, finom és izgalmas. Persze az sem árt, ha illeszkedik a kiegyensúlyozott étrendbe is.

Tízórai a kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében

Az egészséges életmód egyik alapja a napi ötszöri, mértékletes étkezés. Tehát már akkor teszel a család egészségéért, ha gondoskodsz róla, hogy ne maradjon el a reggeli, és a főétkezések közötti tízórairól és uzsonnáról sem feledkezel el. Ha tényleg komolyan veszed az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat, figyelj arra, hogy a napi étkezések megfelelő arányban tartalmazzanak teljes értékű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, sovány húst és tejtermékeket. „Nagyon fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása is” – hívja fel a figyelmet

Kiss Tóth Bernadett

, a

Nestlé dietetikusa

. A megfelelő folyadékbevitel a gyermekeknél nemcsak a vízháztartásuk egyensúlyban tartásához szükséges, hanem a növekedésükhöz, egészséges testi és szellemi fejlődésükhöz is. Vegyetek egy jópofa mintás gyerek kulacsot, amit könnyen ki tud nyitni, de cserébe jól záródik! Esténként érdemes együtt megnézni, mennyi folyadék fogyott nap közben!

Mi kerüljön a tízórais dobozba?

1. Csomagolj idénygyümölcsöt! A nagyobb gyümölcsöket vágd darabokra, a szőlőt is szedd le a fürtről. Így amikor megéheznek, akár egy-egy falatot is egyszerűen be tudnak kapni. 2. Nyers zöldség is jöhet! Nem minden gyerek szereti a nyers zöldségeket magában enni. Ha a tiednek vannak kedvencei, vágd őket kis falatokra, és tedd őket a dobozba. 3. Saláta is mehet! Sokszor azért fintorognak a salátára, mert az óriás zöld levelek, vagy a répacsíkok elrettentik őket. A kukorica vagy az ananász azonban már sokkal csábítóbb. Próbáld ki ezt: Keverj sült csirkemell kockákat ananász darabkákkal, kukoricával, reszelt zellerrel, és reszelt sajttal, és locsold meg egy pár csepp citrommal kikevert olívaolajjal. Emellé csomagolj műanyag kisvillát! 4. Ne feledkezzetek meg a rágcsálnivalókról. Süssetek együtt kekszet vagy házi müzliszeletet, amit elvihetnek magukkal, mint aranytartalékot. 5. Magok. Egy pár szem dióbél, mogyoró vagy mandula könnyen lecsúszik, és amellett, hogy finom, még rostokban is gazdag. Csomagolhatod magában, de keverheted gyümölcsökhöz, vagy teheted akár szendvicsbe is apróra törve vagy szendvicskrémben. 6. Szendvicset teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményből készíts. Rosttartalma miatt egyértelműen ez a jó választás. 7. Kísérletezz krémekkel! A szendvicskrémek nagy kedvencek, és elkészítésük is egyszerű. Így még akár a halfogyasztásra is ösztönözheted a gyerekeket. A tonhalkrémes magos zsömle, a padlizsánkrémes vagy tojáskrémes bagett egy szelet sonkával tökéletes választás. 8. Gyümölcsöt a szendvicsbe is. Egyes szendvicsekbe nagyon jól illik egy vékony szelet gyümölcs. A sonkás szendvicset feldobja egy szelet alma, míg a sajtos szendvicsbe egy szelet körte és durvára darált dió dukál. Használd kreatívan a javasolt alapanyagokat, és nem foghatsz mellé. Ha biztosra akarsz menni, vond be a gyerekeket a tízórai megtervezésébe, és akár előkészítésébe is. Bár a reggeli rohanásban nincs arra idő, hogy közös tízórai készítésben kezdjetek, van, amit már előző este, vagy akár hétvégén is el tudtok együtt készíteni. Ilyenek például a szuper, ropogós zabkorongok, müzli szeletek vagy akár a szendvicskrémek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.