Közélet

Rétvári: hat év alatt megfeleződött a köznevelésben a hátrányos helyzetű gyermekek száma

Rétvári: hat év alatt megfeleződött a köznevelésben a hátrányos helyzetű gyermekek száma

2016. szeptember 11., vasárnap
Rétvári: hat év alatt megfeleződött a köznevelésben a hátrányos helyzetű gyermekek száma

Hat év alatt megfeleződött az óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek száma - közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Mint kifejtette: míg a 2010/2011-es tanévben 476 ezer ilyen fiatal volt (a teljes létszám 28,5 százaléka) hátrányos helyzetű, addig a 2015/2016. tanévben csak 212 ezer (az összlétszám 14 százaléka). Ez a siker elsősorban a családok anyagi helyzetében bekövetkezett javulásnak köszönhető: a szülők közül többen kapnak munkát, a bérek sok helyen emelkedtek és a gyermeket nevelők jóval kevesebb adót fizetnek - állapította meg az államtitkár, aki szerint ezek a hatások együttesen segítettek abban, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek száma is csökkenjen, és több fiatalnak legyen reménytelibb jövőképe. Kitért arra is, hogy már a GDP több mint 4 százalékát fordítják családtámogatásokra, ez a 2,4 százalékos OECD-átlagnál jóval magasabb, ráadásul folyamatosan emelkedik, 2010-től 2017-re majdnem másfélszeresére nőttek a családtámogatások.

Rétvári Bence

rámutatott: 2017-ben összesen 1743 milliárd forint jut a családokra, ami 243 milliárddal több, mint az idei. A családi adókedvezmény keretösszege 277 milliárd forintra emelkedik, ez 8 százalékkal több, mint az idén. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelmű csaknem 110 ezer család teljes egészében megőrizheti a bruttó jövedelmét - hangsúlyozta. Az államtitkár megemlítette továbbá, hogy jövőre 30 ezer forintra emelkedik a jelenlegi 25 ezerről a kétgyermekesek adókedvezménye, ami 390 ezer családot érint. Továbbá 5 százalékra csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, ami családonként 35-40 ezer forint megtakarítást jelenthet. Idén szeptembertől minden alsó tagozatos általános iskolás számára biztosítják a tankönyvet, a jövő évi tanévben pedig már az ötödikes évfolyamon sem kell fizetni a könyvekért. A KSH legutóbbi kimutatása is azt mutatta, hogy a családok tankönyvkiadásai 2015-re 34,6 százalékkal csökkentek - emlékeztetett Jövőre is folytatják a munkahelyvédelmi akciót, amelynek lényege, hogy a sérülékenyebb társadalmi csoportokba tartozóknak munkát adó cégek számára járulékkedvezményt adnak, így a társadalom legelesettebbjei, köztük a hátrányos helyzetű gyerekek is előrébb léphetnek a költségvetésnek köszönhetően. Az elmúlt két, két és fél évben, így a valamennyi szegénységi kockázatnak kitett emberek száma 465 ezerről 293 ezerre, azaz a harmadával csökkent a KSH mérése szerint - jegyezte meg Rétvári Bence. Szólt arról is, hogy az ingyenes gyermekétkeztetést a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára, és a szükséges forrást is biztosítják a feladathoz. Jelezte: ennek megfelelően jövőre 74 milliárd forintot adnak erre, az idei 71,7 milliárd után. A kormány stratégiája az, hogy nem segélyezéssel, hanem a foglalkoztatási lehetőségek javításával kell esélyt adni a szegénységnek kitett embereknek. az elmúlt hat évben a munkanélküliségi ráta 11-12 százalékról 6 százalék közelébe süllyedt, és a foglalkoztatottak száma már a 4,3 milliót súrolja, amire az elmúlt 25-26 évben nem volt példa - fejtette ki, hozzátéve: részben a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően az elmúlt két és fél, három évben 600 ezerrel csökkent a veszélyeztetettségnek kitett emberek száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.