Közélet

Öt mázsa kakashús főtt a dorozsmai fesztiválon + FOTÓK

Öt mázsa kakashús főtt a dorozsmai fesztiválon + FOTÓK

2016. szeptember 10., szombat
Öt mázsa kakashús főtt a dorozsmai fesztiválon + FOTÓK
dorozsma_kakasfozo_boxverseny015kf

Hatvannyolc bogrács alá gyújtottak szombaton Dorozsmán a kakasfőző versenyen a Faragó téren, mintegy öt mázsa tarajosból készültek a finom étkek.

Egykor családi rendezvényként indult a dorozsmai kakasfőző verseny, amely évek óta az egyik legtöbb helybélit mozgósító rendezvény.

Hajdú Gézától

, a Petőfi Sándor Művelődési Ház igazgatójától megtudtuk, idén hatvannyolc csapat nevezett a gasztronómiai megmérettetésre, de akadt olyan csapat is, amelyik más finomságokkal vendégelte meg barátait.

Laudisz János

három éve költözött Hattyasról Kiskundorozsmára, azóta vesz részt a kakasfőzőn, ezúttal is népes családját, mintegy harminc főt látott vendégül. „Füstölt szalonnát pirítottam, került a bográcsba egy kis lecsó is, és a hagymát én előre megdinszteltem. Van, aki rákarikázza a hagymát, de én jobban szeretem, ha nem a tetején úszkál, ezért szoktam megdinsztelni. Ezen felül másfél kiló zúzát is tettem a bográcsba” – magyarázta, miként is készítette igazán kiadós főztjét barátai közreműködésével. A Faragó téren az ELI lézeres kutatóközpont csapata is bemutatta főzőtudományát, míg a Szent-Györgyi Albert Agóra nemcsak pörkölttel készült, ott jártunkkor épp krumplit és baconszalonnát sütöttek tárcsán. Készült még náluk pljeskavica és marhapörkölt is, gondolva azokra, akik nem szeretik a kakaspörköltet.

Vígh István

kiemelte, nagyon jó kollektíva, készülnek az októberi halfőzőre és a tökfesztiválra is, illetve természetesen jövőre is kitelepülnek a faragó térre a kakasfőző versenyre.

dorozsma_kakasfozo_boxverseny009kf

„Soha nem voltak ennyien a kakasfőzőn, ennél jobb visszaigazolás nem is kell a munkánknak” – ezt már

Mihálffy Béla

, Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő nyilatkozta portálunknak. Hozzátette, képviselőtársával,

Lauer Istvánnal

képviselői keretükből állták a kakashúst, konkrétan 5 mázsányit a jelentkező csapatoknak, úgymond ezzel járultak hozzá a politikusok a rendezvény sikeréhez. Mihálffy elmondta, bővült a programkínálat is, nemcsak a kakasfuttatás és jó hangulat várta a Dorozsmára kilátogatókat, hanem az I. Faragó Kupa Ökölvívó Verseny is, amelyen negyvenkét versenyző szállt ringbe, a gyerekektől a felnőttekig minden korosztály képviseltette magát. „A verseny megálmodója és főszervezője a Kiskundorozsmán élő

Szuknai Zsuzsanna

, a cél, hogy ezzel is hagyományt teremtsünk a városrészben” – fűzte hozzá Mihálffy. A zsűri egyik tagjai,

Baráth János

szerint ügyesek a dorozsmai főzők, de minden egyes bogrács tartalma természetesen más és más. Mint elmondta, mivel először a szemünkkel eszünk, a pontozásnál mindig a tálalást is figyelembe veszik. „A köretek is különbözőek, idén kapros-túrós galuskát is tálaltak a kakaspörkölt mellé, de van, amikor tarhonyát is tálalnak mellé, míg van, aki a friss kenyérre esküszik. Teljesen más az összhatás, egyik sem feltétlenül jobb a másiknál, hiszen mindenki az egyéni ízlése szerint főz, ami természetes” – magyarázta. Kérdésünkre elmondta, az igazán jó kakaspörkölthöz nem olajat kellene használni, szerinte 4-5 éves kakasból az igazi a pörkölt, amihez baromfizsíron pirítják le a hagymát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.