Közélet

Már 71 megyei értékkel büszkélkedhetünk + FOTÓK

Már 71 megyei értékkel büszkélkedhetünk + FOTÓK

2016. szeptember 11., vasárnap
Már 71 megyei értékkel büszkélkedhetünk + FOTÓK
megyei_ertekek_mako15_gs

Egy szerb étel mellett bekerültek archaikus imádságok is a Csongrád Megyei Értéktárba. Fontos, hogy minden megyei település lakói tisztában legyenek saját büszkeségeikkel, megőrizzék hagyományaikat.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodája szeptember 10-én, szombaton rendezte meg a Csongrád Megyei Értékek Napját Makón. A Hagymafesztiválhoz köthető konferencián hét település mutatkozhatott be: Makó, Hódmezővásárhely, Ásotthalom, Apátfalva, Mindszent, Mórahalom és Deszk. A megjelenteket

Farkas Éva Erzsébet

, Makó polgármestere üdvözölte, felszólalt

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke. A résztvevők nemcsak eszmecserét folytattak, hanem elhozták értékeiket, a gasztronómiától a citerakészítésig. „Települési javaslatra emelik be a Csongrád Megyei Értéktár Bizottságba azokat a büszkeségeinket, amelyeket valóban fontos megőrizni. Ha valami bejutott ide, akkor már csak egy lépés választja el a Nemzeti Értéktártól, majd a hungarikummá minősítéstől” – nyilatkozta lapunknak Kakas Béla. Hangsúlyozta, elengedhetetlen feladat, hogy az adott település, megye polgárai is megismerjék ezeket az értékeket, büszkék legyenek rájuk, megőrizzék azokat.

megyei_ertekek_mako28_gs

Úgy látja, ebben Csongrád megye kiemelkedően teljesít, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a makói hagyma már hungarikum. „Amikor egyetemes emberi kultúráról beszélünk, akkor automatikusan a művészetek jutnak eszünkbe, de a kultúrába beletartozik minden olyan létrehozott érték, ami nem a létfenntartásért van, hanem az élet tartalmas eltöltését teszi lehetővé. Besorolható ide a viselkedéskultúra, vagy a nemzeti identitástudat, amelyek veretes értékeink, s befolyásolják mindennapjainkat” – vélekedett Kakas Béla. A közgyűlési elnök kiemelte, a kisebbségek értékeit is megbecsüli a bizottság, ami segítséget nyújt abban, hogy megtaláljuk a közös értékeket a határokon átnyúlva. Ebben a mostani bővítés is segít, hiszen az apátfalvi archaikus imádságok, a deszki egybefüggő rózsakert, valamint az 1879-es Nagy Árvízhez köthető petresi gátszakadás helye mellett a Csongrád megyei értéktárat gyarapítja egy deszki szerb étel és egy szerb hímzés is szombattól – derült ki Magyar Anna

Promenádnak

adott interjúból. Ez azt jelenti, hogy 71 hivatalosan elfogadott értékkel büszkélkedhet Csongrád megye, amelyeket alig három év alatt gyűjtöttek össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.