Kultúra

Let the cigar die: Nem szeretnénk hamis ígéretekkel dobálózni

Let the cigar die: Nem szeretnénk hamis ígéretekkel dobálózni

2016. szeptember 1., csütörtök
Let the cigar die: Nem szeretnénk hamis ígéretekkel dobálózni
szin_elso_nap_ltcd016kf

A hazai underground metál színtér egyik ifjú titánja a tiszakécskei Let the cigar die, a Blanár Levente (ének, gitár), Sánta Zoltán (gitár), Kőrös Zoltán Dávid (vokál, basszusgitár) és Varga Szabolcs (dob) felállásban működő négyes erősen kötődik Szegedhez, a helyi koncertközönség már jól ismerheti őket, és a Szegedi Ifjúsági Napokon is visszatérő fellépők már. Idei SZIN-es koncertjük után beszélgettünk a csapattal.

- A Let the cigar die egy akusztikus duónak indult, majd kibővült és klasszikus értelemben vett metálzenekar lett belőle. Miért döntöttetek úgy, hogy ezt az utat választjátok?

Blanár Levente: - Egyre több felkérést kaptunk, mint akusztikus duó, ráadásul olyanokat, amiknek nem tudtuk megfelelni csak ketten, akadtak emiatt kellemetlen dolgok, úgyhogy megcsináltuk a teljes verziót. http://www.youtube.com/watch?v=o4F-1OGK9vg

- Más tekintetben is változott a zenekar, kezdetben stoner/grunge stílust képviseltetek, azonban az utóbbi időben egyértelmű metalcore-jegyek fedezhetőek fel a muzsikátokon. Hogy történt ez az elmozdulás?

B.L.: - Nem mondanám, hogy metalcore-t játszunk, inkább megcsináljuk a magunk zenéjét, nagyon sok minden inspirál minket, a metalcore is, de azon felül rengeteg minden, akár progresszív dolgok, akár hardcore, stb. Nem szeretnénk abba a csapdába esni, hogy behatárolhatóak legyünk. Sánta Zoltán: - Megpróbáljuk létrehozni a Let the cigar die metált.

- Elég fiatalok vagytok, mégis underground berkeken belül ismertnek, sőt, meghatározónak számítotok. Szerintetek minek köszönhető ez a népszerűség?

Kőrös Zoltán Dávid: - Kizárt dolog, mert nem tudom! (nevet) Igazából azért tűnhetünk meghatározónak, mert a színpadon próbálunk minél energetikusabbnak tűnni, ezzel próbáljuk kompenzálni azt, hogy nem tudunk zenélni.

szin_elso_nap_ltcd015kf

B.L.: - Hozzá kell tenni, hogy mi haverkodós zenekar vagyunk, igyekszünk minél több bandával jó kapcsolatot teremteni, de ez egyáltalán nem direkt módon megy, sőt, indirekt!

- Honnan származik az említett energia?

S.Z.: - Szabiból. Varga Szabolcs: - De hogy hogyan, az szakmai titok! K.Z.D.: - Illetve sokat számít a sör is.

- Itt, a SZIN-en adott koncerten is láthattuk ezt az energiát, két hangolókulcs is letört a basszusgitárról. Gyakran üt vissza a nagy energikusság?

K.Z.D.: - Előfordulnak az ehhez hasonló kisebb balesetek, ez korántsem az első ilyen eset volt. B.L.: - Szokták azt mondani, hogy azért van egy basszusgitáron négy húr, mert bármikor elszakadhat három. Zoli esetében azt mondhatjuk, hogy azért van négy hangolókulcs, mert bármikor letörhet kettő. http://www.youtube.com/watch?v=fF7ZxJ-_GJc

- Körülbelül egy éve kaptunk két új Let the cigar die számot, valami újdonság várható mostanában?

B.L.: - Én nem szeretek olyan nagy dolgokat mondani, hogy most jön egy klip vagy egy új szám, azt mondanám, hogy dolgozunk azon, hogy legyen elég számunk és jelentkezhessünk egy stúdióhoz, hogy megcsinálhassuk a nagylemezt. Az a problémánk, hogy rengeteg ötletünk van, de mindegyik fél ötlet, és össze kellene dolgozni őket, de mivel mindannyian számos más dologgal is foglalkozunk, így elég nehéz ezt összehangolni.

szin_elso_nap_ltcd011kf

- Pedig a koncerteteket nézve úgy érződik, hogy egyben vannak a számok.

B.L.: - Ez azért van, mert az energia fedi azt, hogy bénák vagyunk.

- Szóval ne várjunk mostanában új Let the cigar die anyagra.

B.L.: - Nem mernék jósolni, inkább azt szeretnénk, hogy ha egyszer összeáll az a nyolc-tíz szán, amit tényleg rá szeretnénk rakni egy lemezre, akkor az ne úgy jöjjön, hogy már ígérgetjük előre, és végül csúszik a megjelenés. Ha beharangozzuk, akkor egy hónapon belül legyen is kész. Nem szeretnénk hamis ígéretekkel dobálózni. Egyikünk sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.