Közélet

Kvótareferendum - Kósa: a népszavazás eredményét nem lehet kicselezni Brüsszelben

Kvótareferendum - Kósa: a népszavazás eredményét nem lehet kicselezni Brüsszelben

2016. szeptember 30., péntek
Kvótareferendum - Kósa: a népszavazás eredményét nem lehet kicselezni Brüsszelben

A vasárnapi kvótanépszavazás eredményét nem lehet majd "kicselezni" Brüsszelben - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidelitas országos választmányának budapesti ülésén, ahol a kormánypárt ifjúsági társszervezetének tagjai kérdezték őt a hétvégi referendumról.

A politikus - mint kifejtette - sikeres népszavazásra számít, arra, hogy "rengetegen elmennek" voksolni. Hogy érvényes lesz-e, azt meglátjuk - tette hozzá, hangsúlyozva ugyanakkor: ha elsöprő lesz a nemek aránya, az felhatalmazza a kormányt arra, hogy parlamenti többséget "hozzon össze" egy migrációs jogalkotási folyamathoz. A népszavazás eredményét pedig nem "cselezheti ki" az Európai Bizottság - amely egy kvótadöntésnél már "átverte, kvázi sunnyogva, az európai jogalkotási szabályokat" -, még akkor sem, ha az érvényesség vitatott lesz - mondta

Kósa Lajos

. A frakcióvezető biztosnak tartja, hogy a népszavazásnak lesz hatása a magyar jogrendre: ha győznek a nemek, az Országgyűlésnek mindenképpen lesz jogalkotási feladata - ami lehet akár alkotmány- vagy törvénymódosítás, akár parlamenti határozat vagy a kabinetnek adott kötelező mandátum -, ami automatikusan hat az európai jogrendre is. Arra a felvetésre, hogy mi történne, ha az igenek lennének többségben a referendumon, a politikus azt felelte: szerinte nem lenne más lehetőség, mint a kormány lemondása és új választás. Kósa Lajos végül felhívta hallgatósága figyelmét: "ha nyerünk (...), utána beindul egy végeláthatatlan értelmezési vita", amely "teljesen független az adott eredménytől". Az ülésen

Bayer Zsolt

publicista is felszólalt, és arról beszélt, hogy az a békebeli Európa, ahová az ő generációja évtizedeken keresztül vágyakozott, nincs többé. "Odalett a német Európa is", miután német városokban "vadidegen, oda nem illő emberek hordákba verődve jönnek szembe" - fogalmazott. Szerinte azonban Párizsban a legkézzelfoghatóbb az "elmúlás", ahol ma például a Sacré-Coeur lépcsőin a "mindent elözönlő feketék ácsorognak, és hamis Louis Vuitton táskákat árulnak a még arra merészkedő turistáknak". "Ma Európa ide húzódott vissza, az egykori rettenetes fal mögé", Prágába, Pozsonyba, Krakkóba, Varsóba, Kassára, Budapestre, "ma mi vagyunk Európa, mert mi maradtunk Európa, ez a mindig lesajnált, mindig megalázott, mindig kifosztott, mindig kiröhögött" Közép-Európa - mondta az újságíró, aki szerint vasárnap ki kell mondani: ragaszkodunk ahhoz, hogy Európa itt megmaradjon.

Böröcz László

, a Fidelitas elnöke arra biztatott, hogy vasárnap minden magyar fiatal menjen el szavazni, mert a kvótanépszavazás a következő negyven évről dönt. A választmányi ülésen a Fidelitas a határon túli partnerszervezetei képviselőivel közös nyilatkozatot fogadott el a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. A kvótarendszert alapjaiban hibásnak minősítő és elutasító dokumentumban minden Kárpát-medencei magyar fiatalt részvételre és nem szavazatra buzdítanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.