Közélet

Illegális bevándorlás - Rétvári: a humanitárius és a biztonsági szempontot is figyelembe kell venni

Illegális bevándorlás - Rétvári: a humanitárius és a biztonsági szempontot is figyelembe kell venni

2016. szeptember 30., péntek
Illegális bevándorlás - Rétvári: a humanitárius és a biztonsági szempontot is figyelembe kell venni

A humanitárius és a biztonsági szempont egyaránt fontos a bevándorlási válság kezelésében - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy, a kormany.hu oldalon pénteken megjelent videóban.

Rétvári Bence

a Lásd meg az embert! címmel meghirdetett budapesti civil demonstrációra reagálva azt mondta: a migránsok jó része valóban áldozat, akinek támogatást kell nyújtani. Magyarország alapelve ugyanakkor az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell azokba az országokba vinni, amelyekből a migránsok útnak indulnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország több olyan nemzetközi akcióban is részt vesz, amely a szülőföldjükön akar segíteni a nehéz sorsú embereknek. Egyebek mellett hárommillió eurós (több mint kilencszázmillió forintos) felajánlást tett az európai uniós szíriai krízisalapba, amelyből iskolákat, egészségügyi intézményeket építenek újra. Ez megegyezik Franciaország és Belgium felajánlási szintjével, és nem marad el sokkal Németországétól sem - tette hozzá. A kormány bízik abban, hogy a jövőben is minél többször lehetősége nyílik helyben segíteni azoknak, akiknek erre ott van szükségük - nyilatkozta Rétvári Bence. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarország több karitatív szervezettel szorosan együttműködve segített azokon az embereken, akik már úton voltak és Magyarország határához értek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapította, hogy a magyar ellátás humánus és szakszerű volt - tette hozzá. Tavaly Magyarország kétszázmillió forinttal támogatott három, határ mentén működő humanitárius szervezetet, míg idén már ötnek adott kétszázötvenmillió forintot, hogy emberséges körülményeket teremtsenek - mondta Rétvári Bence. Ugyanakkor nem vitatható, hogy a bevándorlási válságnak óriási biztonsági kockázatai vannak - emelte ki, hozzátéve: a humanitárius szempont mellett ezt a biztonsági tényezőt is mindenkinek figyelembe kell vennie. A nagymértékű migráció kockázatot jelent a közbiztonságra, növeli a terrorfenyegetettséget, és szociális problémákat hordoz magában, a párhuzamos társadalmak kialakulása pedig olyan feszültségek forrása, amelyeket egyelőre megbecsülni sem lehet - sorolta. A kötelező betelepítési kvótáról szóló vasárnapi népszavazás tétje, hogy Európát meg tudjuk-e őrizni biztonságos kontinensnek és meg tudjuk-e védeni a magyar családok biztonságát - jelentette ki Rétvári Bence, megjegyezve: a brüsszeli kötelező kvótacsomag nemcsak azokat az embereket osztaná újra, akik békés szándékkal érkeznek, hanem azokat is, akik agresszívek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.