Egyetem

A fizika széles palettáján vezet végig a Fizika Busz útja a Kutatók éjszakáján

A fizika széles palettáján vezet végig a Fizika Busz útja a Kutatók éjszakáján

2016. szeptember 27., kedd
A fizika széles palettáján vezet végig a Fizika Busz útja a Kutatók éjszakáján

"Sokszínű Fizika Busz" címmel interaktív utazó kiállítás indul a Kutatók éjszakáján Szegeden, a Rerrich Béla tér sarkától 18 és 22 óra között.

Izgalmas, interaktív bemutató a részecske- és nanofizika világából az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont utazó kiállításán (az SZTE TTIK Fizikai Intézet és az ELFT Csongrád megyei csoport vendéglátásával). Az interaktív, utazó kiállítás a fizika széles palettáján vezeti végig a látogatókat a nanotudományok érdekességeitől a 2014-ben 60 éves fennállását ünneplő CERN, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának rejtélyes világáig. A buszban demonstrátorok vezetik végig a látogatókat, akik kipróbálhatják a kísérleti eszközöket, és érdekes információkkal lehetnek gazdagabbak. A busz külső megjelenése egy graffiti-művész csapat munkája, mely már messziről hirdeti, milyen sokszínű lehet a fizika. A busz elején a mikro és nano méretű tárgyak gyártásáról és lehetséges felhasználásairól hallhatunk egy rövid előadást. Az előadások részét képezik olyan kísérleti bemutatók, melyek testközelbe hozzák az elhangzottakat. A busz közepén a nanoméretű tárgyak és struktúrák különös optikai tulajdonságait mutatjuk be, szemügyre vehető egy atomi erőmikroszkóp és mikro-elektro-mechanikai eszközöket is megvizsgálhatunk egy optikai mikroszkóp alatt. A busz hátuljában pedig a CERN genfi központjába, és a részecskefizika izgalmas világába tehetünk egy rövid utazást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.