Közélet

Robbanhat a szegedi parkolási botrány: hat fő ellen emeltek vádat, közöttük Solymos László, Mózes Ervin és Kalmár Gábor

Robbanhat a szegedi parkolási botrány: hat fő ellen emeltek vádat, közöttük Solymos László, Mózes Ervin és Kalmár Gábor

2016. augusztus 3., szerda
Robbanhat a szegedi parkolási botrány: hat fő ellen emeltek vádat, közöttük Solymos László, Mózes Ervin és Kalmár Gábor
parkolojegyes_tabla02kf

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt hat személlyel szemben, akik a 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen juttatott parkoló bérletekkel okoztak vagyoni hátrányt Szeged Megyei Jogú Városának, illetve a városi tulajdonban álló parkolócégnek. Hárman az önkormányzat részéről jártak el - korábban a Jobbik Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök érintettségéről tett fel kérdéseket. Szanka Ferenc, a főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre annyit árulhatott el a konkrét nevek említése nélkül: a három önkormányzati személy között van alpolgármester, polgármesteri kabinetvezető és címzetes főjegyző is.

Szerdán újabb fejezetéhez érkezett a szegedi parkolóbotrány. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a

Törő Sándor

megyei főügyészhelyettes által jegyzett közlemény szerint vádiratában rögzíti: a vádlottak, köztük a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban levő, parkolási rendszert üzemeltető gazdasági társaság egymást követő két ügyvezetője, parkolási üzletágának vezetője, valamint három, az önkormányzat részéről eljáró személy azzal, hogy a 2008 és 2012 között több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen,

mintegy 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a gazdasági társaságnak, illetőleg a városnak.

A közlemény úgy fogalmaz, a vádirat szerint a vád tárgyává tett időszakban az önkormányzat részéről évente, úgynevezett vezetői értekezleteken döntöttek arról, hogy kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló személyek, akik ingyenes kombinált parkoló bérletben részesülhetnek. Az így megszületett döntés követően adták át az önkormányzat részéről érintett személyek mint vádlottak azokat a listákat a város tulajdonában álló gazdasági társaságnak, amelyek alapján az ügyvezetők, illetve a parkolási üzletág vezető intézkedésére a bérletek kiállításra, illetőleg az érintettek részére átadásra kerültek. A vádirat szerint 2013. január 1-én lépett hatályba az a közgyűlési rendeletmódosítás, amely jogszabályi alapot teremtett a parkoló bérletek ingyenes átadására. Ezt megelőzően semmilyen jogszabályi rendelkezés, vagy egyéb normatív szabályozás nem tette lehetővé azt, hogy a parkoló bérletek ingyenesen átadásra kerüljenek.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat cselekvőségükhöz és az adott évekhez igazodóan több rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni - értesült a SZEGEDma.hu. A megyei főügyészhelyettes nyilatkozata nem rögzíti, ki az a három személy, aki az önkormányzat részéről a vádlottak padjára áll. Emlékezetes ugyanakkor, korábban a Jobbik szegedi szervezete városi közgyűlési ülésen és sajtótájékoztatón is arról beszélt, hogy a Szegeden terjedő szóbeszéd szerint a VIP-parkolóbotrány gyanúsítottjai között ott találjuk

Mózes Ervin

címzetes főjegyzőt,

Solymos László

alpolgármestert és

Kalmár Gábor

kabinetfőnököt. Felszólították az érintett személyeket, álljanak ki a nyilvánosság elé, és valljanak színt, ez azonban nem történt meg. Portálunk most is megkérdezte

Vécsey Ágnest,

a polgármesteri kabinet sajtófőnökét: meg tudja-e erősíteni, hogy az önkormányzat részéről Solymos Lászlót, Kalmár Gábort és Mózes Ervint vádolják több rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, vagy ha nem, akkor ki a három, az önkormányzat részéről érintett személy, és arról is érdeklődtünk, lesz-e a vádemelésnek bármiféle következménye az ő további tevékenységüket illetően.

Szanka Ferenc,

a megyei főügyészség sajtószóvivője annyit erősíthetett meg portálunk kérdésére, hogy az önkormányzat részéről megvádolt három személy között van alpolgármester, polgármesteri kabinetvezető és címzetes főjegyző is. Az ügyben többször kerestük Mózes Ervint is, de nem tudtuk elérni. A sajtófőnök azt közölte, részükről az az irányadó álláspont, amit Mózes a Délmagyarországnak mondott. A címzetes főjegyző azt nyilatkozta ma délelőtt a

Délmagyarországnak

, hogy két évtizede folyik ez a gyakorlat. Elismerte, hogy Kalmár Gábort, Solymos Lászlót és őt vádolják felbujtással. Elmondása szerint korábban 70 fő, később (mikor csökkentették a közgyűlés létszámát 29 főre) 65 személy kapott ingyenes parkolóbérletet. "Bárki is irányította Szegedet az elmúlt húsz évben, az volt a gyakorlat, hogy a közgyűlés az SZKT igazgatóját jogosította fel, hogy többek között az önkormányzat vagyonrendelete alapján 50 millió forintos ügyletenkénti vagy egyedi értékhatárig döntéseket hozzon, például döntse el, kinek ad parkolóbérletet" - mondta a lap munkatársának. A gyanúsítás ellen panaszt tettek, képtelenségnek tartja Mózes az ügyészség álláspontját, szerinte nem sértettek meg semmilyen szabályt. Hangsúlyozta, hogy a városházán nem született döntés arról, hogy ki számára biztosítsanak parkolóbérletet. Úgy fogalmazott, hogy vezetői értekezlet javaslatot adott az SZKT igazgatójának, s ez dokumentumot írták alá mindhárman.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.