Közélet

Svédországi magyar politikusnő: nem lehet az iszlámról, a hitről, a bevándorlásról beszélni

Svédországi magyar politikusnő: nem lehet az iszlámról, a hitről, a bevándorlásról beszélni

2016. augusztus 2., kedd
Svédországi magyar politikusnő: nem lehet az iszlámról, a hitről, a bevándorlásról beszélni
Illegális bevándorlás - Migránsok Hegyeshalomnál

Egyre több hír érkezik Svédországból arról, hogy milyen nehezen tudnak megküzdeni az ottani hatóságok a migráció okozta kihívásokkal. Miközben a svéd nagykövetség honlapján hónapok óta az illegálisan ott tartózkodókkal kapcsolatos szigorításokról esik szó, mégis kiskorú és fiatalkorú lányok tucatjainak szexuális zaklatásáról ír a nemzetközi sajtó. A szegedi származású Nagy Erika a helyi jobbközép párt tagja volt, mégis kizárták két éve a migrációval kapcsolatos állásfoglalása miatt. Úgy érzi, túl korán mondta ki azokat a kijelentéseket, amelyek ma beigazolódnak.

„Nagyon megváltozott Svédország, mióta odaköltöztem, egyre több olyan terület van, ahova a rendőrök, a mentősök nem mernek bemenni. 28 évvel ezelőtt laktam

Malmö Rosengard városnegyedében

, akkor is sok bevándorló volt, de biztonságos környéknek számított. Ma nem mernék végigsétálni az utcán.” A szegedi születésű

Nagy Erika

több mint 30 éve él Svédországban, 10 évig volt a jobbközép Liberális Néppárt (Folkpartiet liberalerna, ma Liberálisok) tagja, egészen a párt Blekinge megyei szervezetének elnökhelyettesi posztjáig jutott. Két évvel ezelőtt

zárták ki a migrációval kapcsolatos álláspontja

miatt, így ma már

nem Olle Schmidt párttársa

.

Két év alatt nagy fordulat zajlott le a svéd migrációs politikában

Akkor úgy fogalmazott, hogy nem kellene mindenkit beengedni, s szigorúbb határellenőrzés szükséges. Felvetette, nehézkes lehet az illegális bevándorlók beilleszkedése, s a befogadásuk előtt munkaalkalmat kellene számukra teremteni. Azóta bevezették az okmány- és határellenőrzést egyes svéd kikötőkben és a Dániát és a Skandináv-félszigetet összekötő Öresund hídon, majd szigorították a migránsokkal kapcsolatos bánásmódon. „2016. június 1-én életbe lépett egy törvény, miszerint anyagi támogatást (napidíj és lakhatási támogatás) nem kaphatnak azok a gyerektelen felnőttek, akiknek kérelmére érvényes kiutasítási döntés született, vagy akiknek menekültkérelmét elutasították” – írták

a svéd nagykövetség honlapján

. Interjúnk napján számolt be arról a külképviselet oldala, hogy életbe lépett az a törvény, amely korlátozza a családegyesítést, s gyakorlatilag a súlyos beteg gyermekek kivételével lehetővé teszi, hogy kiutasítsák a kvótán felül érkező bevándorlókat.

nagy_erika001kf

Az, hogy idáig eljutottak a menekültekkel kapcsolatos toleranciájukról híres svédek, nem a véletlen műve. Nagy Erika – Olle Schmidthez hasonlóan - kiemelte, hogy nagyszámú felnőtt kísérő nélküli fiatalkorú érkezik a skandináv államba. Előfordult tudomása szerint az is, hogy egy 30-as évei végén járó férfiról derült ki, hogy mégsem feleannyi idős, mert inkább nem folytatnak életkorra vonatkozó felméréseket a hatóságok a vizsgálatok drágaságára hivatkozva. „Ezek a személyek minden iratukat elvesztik, érdekes módon az iPhone-jukat viszont nem” – jegyezte meg a volt politikus.

12 éves lányt zaklattak szexuálisan egy fesztiválon

Megnőtt a bűncselekmények száma, s azon belül egyre több nemi erőszak (ezt a svéd törvények szigorúbb keretek között határozzák meg a magyarnál) válik ismertté. Az utóbbira példa a Parti a Parkban fesztivál, ahol illegális

migránsként beérkezett fiatal férfiak zaklattak

több tucat lányt. A 12 és 17 év közötti áldozatokat 15 és 25 évesek tapogatták, egyesek közülük még a rendőrség által osztogatott

„nincs fogdosás” feliratú karszalagot

is viselték. Nagy Erika azt tapasztalta, hogy az utca embere felháborodott ezen, a svéd média viszont csitítani próbált. Megemlítette, hogy egyes bevándorlókat hiába próbáltak elhelyezni a síparadicsomokban, ők nem voltak hajlandóak leszállni a buszról, mert nagyvárosba kívántak menni. Az önkormányzatok fel is vásároltak számukra ingatlanokat, buszbérletet biztosítottak, miközben egy átlag, hitelből tanuló svéd egyetemista kerékpárral jár, s a lakásárak miatt akár évtizedekig nem költözhet saját otthonba. A migránsok ingyenes orvosi és fogorvosi ellátást kapnak, az előbbire hosszú hónapokat kell bizonyos esetben az állampolgároknak várni, az utóbbi pedig nagyon drága, sok svéd inkább rossz fogakkal él.

migransok_0912_reggel08_gs

Senki sem szeretne migránst a városába

A migránsok szétosztása sem könnyű feladat. Egyes városok ki akarják vonni magukat, ez viszont a többi településnek nem tetszik. Lakhelye, Olofström község (ez a fogalom a települést és környékét jelenti Svédországban) mintegy 14 ezer lakosából jelenleg ezer fő migráns Nagy Erika becslései szerint. Pozitívumként jegyezte meg, hogy egy részük próbálja a tanulni svéd nyelvet, törekszik arra, hogy beilleszkedjen. Viszont rengetegen vannak, lehetetlen őket ellátni, ha kevesebben volnának az ország területén, talán könnyebb lenne az integráció. Igaz, a korábban érkezettek miatt is vannak súrlódások.

Visszafordítják a történelem kerekét?

„Ma már vannak lánynapok az ifjúsági házakban a muzulmán nők miatt, s ezt tervezik bevezetni az uszodákban. Egyesek azt is javasolták, hogy ne öltözködjenek „kirívóan” a svéd lányok, inkább húzzanak hosszabb szoknyát. Úgy érzem, mintha visszafelé haladnánk a történelemben, elvesznek a svédek által kivívott jogok. Odáig jutottunk, hogy a muzulmánokról, a bevándorlásról, a hitről nem lehet beszélni, mert az emberek félnek attól, hogy rasszistáknak nevezik őket” – vélekedett Nagy Erika. Növeli a feszültséget, hogy a svéd családok alig vállalnak gyereket, a Közel-Keletről származó famíliák viszont akár 6-8-at is. Romlanak a PISA-felmérésen elért eredmények, az idősellátás katasztrofális helyzetben van.

nagy_erika003kf

A néppárt egykori tagja hangsúlyozta, nem az iszlámmal van a probléma, a bosnyákok tökéletesen alkalmazkodtak,

Zlatan Ibrahimovićot

is elfogadta az ország a nemzeti válogatott tagjának. „Azokkal van probléma, akik meg akarják változtatni az államot, a népet és nem akarnak beilleszkedni. Én sem akartam, hogy gulyáslevest egyen minden svéd, viszont két héten belül munkába álltam!”- így Nagy Erika.

Egyre népszerűbb a szélsőjobboldal

Szerinte csak az segíthet, ha határozottabban kezelik a kérédst, mert a svéd politika egyelőre csak törvényeket hoz, de nem lép a tettek mezejére, többek között a menekültstátuszra nem jogosult marokkói férfiak is maradhattak illegálisan. A migránsok a határellenőrzés ellenére továbbra is érkeznek. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták is látják ezeket az állapotokat. A bevándorlás-ellenes pártot elsősorban a középkorú férfiak támogatják, s népszerűségük egyre nő a többi párt és a sajtó bojkottja ellenére. Két év múlva Svédországban választásokat tartanak. Ha addig nem sikerül megoldani a bevándorlás okozta problémákat, az valószínűleg a választási eredményekben is meg fog jelenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.