Egészség

Ónodi-Szűcs: valóságos struktúraváltást szeretnénk elérni az egészségügyben

Ónodi-Szűcs: valóságos struktúraváltást szeretnénk elérni az egészségügyben

2016. augusztus 31., szerda
Ónodi-Szűcs: valóságos struktúraváltást szeretnénk elérni az egészségügyben

Valóságos struktúraváltás szeretnének elérni az egészségügyben, hiszen az elmúlt huszonöt évben ez nem történt meg - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán egy budapesti szakmai konferencián előadásában.

Ónodi-Szűcs Zoltán

az Egészségügy öt dimenzióban című konferencián kiemelte, a kancellári rendszertől azt várják, hogy javuljon az ellátás irányíthatósága és az átláthatóság. Mint mondta, tisztában vannak az egyes intézmények lobbierejével, de megpróbálnak változásokat elérni. Mindenképpen szükséges az a fajta térségi ellátás-szervezési struktúraváltás ahhoz, hogy sok párhuzamos kapacitás megszűnjön, és hozzájáruljon a humánerőforrás-krízis csökkentéséhez. Az államtitkár hozzátette: a kancellár egy olyan "hatalmi pozíció" lesz, aki/amely alkalmas lesz az ellátásszervezés döntéseit végrehajtani. "Az intézményeknek nem önmagukat kell kiszolgálni, hanem a betegeket" - emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán. A magánforrások legális becsatornázását az egészségügyi rendszerbe, az orvoslás presztízsének emelését, az egészségügyre fordított kiadások növelését és a kiegészítő biztosítások "beengedését" nevezték meg többek között a korábbi egészségügyi miniszterek a konferencia keretében tartott pódiumbeszélgetésen.

Gógl Árpád

, aki az első Orbán-kormányban, 1998-2000 között vezette a szaktárcát, úgy vélekedett: egy átfogó egészségügyi koncepciót kell kialakítani, illetve kifogásolta, hogy még mindig nincs egészségtan oktatás az iskolákban, hiszen az egyén öngondoskodási képességét növelni kell.

Mikola István

az első Orbán-kormányban egészségügyi tárcavezetője arról beszélt, hogy vissza kell állítani a szabad szellemi foglalkozású orvoslást. Véleménye szerint kitörési pont lehet a rendszer feltőkésítése, mert jelenleg nincs benne tőkehányad, nem lehet amortizációt elszámolni és megoldandó az eszközvisszapótlás kérdése is. A volt miniszter szerint az orvoslás presztízsét vissza kell állítani és kormányzati, politikai prioritásnak kell lennie az egészségügynek. Hozzátette: a magánforrások bevonása nélkülözhetetlen az ágazatba. Utóbbi álláspontot osztotta Kökény Mihály, aki előbb 1996 végétől 1998-ig a Horn-kormány harmadik népjóléti minisztereként, majd 2003-tól 2004-ig vezette az egészségügyi ágazatot. A volt tárcavezető szerint ezen kívül növelni kell az egészségügyi közkiadásokat, amihez politikai akarat kell, továbbá emelni kell az egészségügyre fordított kiadásokat. Egyetértett Gógl Árpáddal abban, hogy erősíteni szükséges a lakosság öngondoskodását. Továbbá véleménye szerint meg kell teremteni a lehetőségét egy adókedvezményen alapuló egészségpénztári rendszernek.

Székely Tamás

, aki a Bajnai-kormányban volt miniszter, elsősorban azt emelte ki, hogy több forrás szükséges az ágazatnak, valamint az ellátási szinteket (alap-, járóbeteg-ellátás és kórházi ellátás) kell rendbe tenni, és az úgynevezett egynapos sebészeti ellátások számát érdemes növelni. A korábbi miniszterek úgy gondolják, hogy az ágazatot önálló minisztériumnak kell irányítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.