Bulvár

Nem végeznek további ásatást a Szentháromság utcában

Nem végeznek további ásatást a Szentháromság utcában

2016. augusztus 18., csütörtök
Nem végeznek további ásatást a Szentháromság utcában
csont_csontvaz_regeszet_sir_halott

A múlt pénteken, a Szentháromság utcában talált emberi maradványok most a Móra-múzeumban várják sorsukat. Mivel a csontokat a víz mosta ki és a munkagépek is megbolygatták, nehéz megállapítani a korukat. További ásatást nem végeznek a régészek, de már kezdeményezték, hogy a területet ismeretlen lelőhelyként jegyezzék be.

Múlt hét pénteken, augusztus 12-én közölte a szegedi Móra Ferenc Múzeum, hogy emberi csontokat, két gyermek és egy felnőtt maradványait találtak csatornázás közben a Szentháromság utcában. Mivel a terület nem volt nyilvántartott régészeti lelőhely, a szakemberek sem számítottak arra, hogy temetkezési helyet rejthet az aszfalt, mindössze kétméteres mélységben. Kerestük

Lajkó Orsolyát

, a múzeum részégét, aki portálunk érdeklődésére elmondta, a múlt pénteki feltárás óta a maradványokat megtisztították, később pedig konzerválják. "A csatornavezeték körül nem végeztek további földmunkát, ezért nem bolygattuk a területet. Ez egy információ volt nekünk arra vonatkozóan, hogy ezek szerint egykor temető lehetett a környéken, talán középkori. Mi sem tudunk többet, mert semmilyen mellékletünk nem volt. Ráadásul mivel a víz mosta és markológép emelte ki a csontokat, így nem láthattuk, milyen tájolásban voltak elhelyezve, pedig ebből lehetne még a korára következtetni."

szentharomsag_utmunka002kf

A múzeum már kezdeményezte, hogy a területet ismeretlen lelőhelyként, temetőrészletként vegyék nyilvántartásba, így ha legközelebb földmunkák lesznek a környéken, a régészeket is értesíteni kell.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.