Bulvár

Gyötrelmes hetek várnak az allergiásokra, virágzik a parlagfű

Gyötrelmes hetek várnak az allergiásokra, virágzik a parlagfű

2016. augusztus 18., csütörtök
Gyötrelmes hetek várnak az allergiásokra, virágzik a parlagfű
parlagfu_gs

Az erősen allergizáló, ellenálló gyomnövény egészen szeptemberig kínozza az allergiásokat, ráadásul a pénzbírság ellenére is nagy mennyiségben virágzik gazdátlan telkeken, vasúti sínek mentén, sok bosszúságot okozva ezzel az arra érzékenyeknek. És mit mond a szakember a parlagfűből készült ehető termékekről? Kuruzslás vagy valóban van alapja a gyógyító hatásnak?

A parlagfű allergia tüneteit talán senkinek sem kell bemutatni, szinte minden családban akad legalább egyvalaki, aki szenved a pollentől. A virágpor erősen irritálja a nyálkahártyát, ez tüsszögéshez, orrfolyáshoz, viszketéshez vezet, gyakran pedig a szemeket sem kíméli, rosszabb esetben akár kötőhártyagyulladást is okozhat. Akik nagyon érzékenyek a parlagfű virágporára, köhögési ingerük lehet, sőt, fulladhatnak is. Hiába irtják a parlagfüvet, egy virágban akár 8 milliárd pollenszem is található, ráadásul a szezont tovább fokozza az erősen allergén fekete üröm is - mondta portálunk érdeklődésére

Bosnyákovits Tünde

megyei tiszti főorvos. A 32. héten szerdán, csütörtökön és vasárnap magas, 30 parlagfű pollen/m3-t mértek Csongrád megyében, a fekete üröm virágpora közepes koncentrációban található meg a levegőben. A tiszti főorvos hozzátette: júliusban a csalánfélékre allergiásokat gyötörték a tünetek, a gombaspórák pedig - köszönhetően a csapadékos időnek - egész nyáron magas számban fordultak elő a levegőben. Bosnyákovits Tünde felhívta a figyelmet, a szájon át szedhető allergia elleni készítményeknek legalább 2 hétre van szükségük, hogy kifejthessék hatásukat a szervezetben, a szem- és orrcseppek viszont hatékonyan csillapíthatják az akut tüneteket. Az allergiásoknak egyébként azt tanácsolta: ebben a szezonban gyakrabban mossák ruháikat, a hajukat és érdemes inkább a lakásban teregetni a ruhákat, ágyneműt, nehogy a pollenek a hálószobánkba is bejussanak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 14-ei eredményei szerint a parlagfű pollenkoncentrációja magas a régióban, összevetve az Időkép.hu időjárási portál augusztus 12-ei adataival, náluk csak a gombára allergiások szenvednek jobban. A csalánfélék pollenkoncentrációja is magas értékeket mutat, de az üröm és pázsitfűfélék uralmának hamarosan vége.

parlagfu_pollen_2016

A "kutyaharapást szőrével elv" veszélyes

"Ha ellenőrzött körülmények között, szigorú adagolási rend alapján adagolnak egy allergént az arra érzékeny egyénnek, a dózis megfelelő növelésével bizonyos típusú allergiáknál elérhető az allergiás reakciókészség megszűnése. Ez az úgynevezett deszenzibilizálás, amelyet darázscsípés-allergia esetén hazánkban is alkalmaznak" - válaszolta

Csupor Dezső

arra a kérdésünkre, miért számolnak úgy egyesek a parlagfűvel mint csodaszerrel. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke azonban figyelmeztet, a lekvárokként és egyéb ehető készítményekként árult parlagfűtartalmú készítmények egyszerűen azért nem segíthetnek az allergia elleni küzdelemben, mert azok (sok esetben) nem a virágzó gyomnövényből készültek, így a virágporban lévő fehérjék hiányában nem tud megtörténni a deszenzibilizálás. "Bár lehet hogy ez a jobbik eset, mert ha parlagfűallergiás ellenőrizetlen dózisban fogyaszt (kiskanállal) pollent tartalmazó terméket, akár roham is kialakulhat. De hogy ez mégsem történik meg, annak egy másik oka is van: a parlagfűallergia légúti jellegű, ha az allergén a bélrendszerbe kerül be, más módon reagál az allergiás beteg." "A parlagfűvel kapcsolatos kutatások jelenleg is folynak, de még távol vagyunk attól, hogy ki lehetne jelenteni bármit is a gyógyhatásáról. Mindenesetre azt érdemes leszögezni: az a helyes megközelítés, ha előbb energiát, tudást, pénzt befektetve bebizonyítunk valamit a növényről, és utána "szabadítjuk rá" a betegekre, nem pedig fordítva, mint azt a parlagfüvet forgalmazók teszik. Nulla befektetéssel, háttérkutatások nélkül a hatásosság vizsgálata nélkül nagyon könnyű extraprofitra szert tenni, különösen, hogy az alapanyag ingyen rendelkezésre áll" - fogalmazott a szakember, aki sem allergiásoknak, sem pedig egészségeseknek nem ajánlja, hogy parlagfüvet egyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.