Közélet

Felszentelték Tápé új harangját – augusztus 20-a után szólal meg először

Felszentelték Tápé új harangját – augusztus 20-a után szólal meg először

2016. augusztus 14., vasárnap
Felszentelték Tápé új harangját – augusztus 20-a után szólal meg először
harangszenteles_tape28_gs

A tápéi hívek kapaszkodnak Krisztusba, és az ő hangját szeretnék az új harangon keresztül meghallani – fogalmazott Gyulay Endre püspök a harangszentelésen. Elhangzott, a szeretet harangjának is lehet nevezni a 325 kilogrammos bronzöntvényt, hiszen jóakaratú emberek adományaiból tudták elkészíttetni.

A harangszentelő szentmisén a prédikációban

Gyulay Endre

nyugalmazott megyéspüspök elmondta, a harang hívogat, igazságot hirdet, Krisztusét, az evangéliumét, az örömhírét. „Hívogat a harang, gyere! Jézus azt mondja, jöjjetek hozzám mindnyájan, fáradtak és terhelve vagytok, és én felüdítelek titeket” – fogalmazott. A harangnak van egy másik szava is: jöjjetek ide a templomba, mert halott van, egy közületek. Ezeken felül minden veszélyben ránk szól a harang, félreverték például tűzesetkor, így figyelmeztetve, hogy segítsünk másoknak. A harang hangja segítségül van abban is, hogy felmelegedjünk Krisztusnál, és az igazság tényét megkapjuk tőle. „Krisztusnak ezt a fényét és melegét kellene elvinni, és a harang szava figyelmeztessen erre bennünket, mert csak akkor lesz igazán egyenes utunk az Isten felé, teljes célba érkezésünk, ha Jézus példáját komolyan vesszük, amire a harang szava is figyelmeztet bennünket” – fogalmazott Gyulay Endre. A tápéi új harangról szólva kiemelte, hogy a helybéliek áldozatából készült el. Megjegyezte, kár lenne, ha mindez csak egy jelkép lenne, amivel megmutatják egyesek, hogy erre is van pénzük, inkább az lenne a szép a püspök szerint, ha ennek a harangnak a szavát meghallaná mindenki, hogy Istenhez emelje őket, és a templomba hívná az embereket. „Milyen más lenne, ha számon kérné a harangnak a szava, hogy most is tudsz áldozatot hozni, nemcsak a harangért, hanem a szegény embertestvéredért. Milyen jó lenne, ha rásegítene a keresztény életre ennek a harangnak a hangja, s mintegy így kamatozna a befektetett pénzünk, felkínált munkánk az örökélet javára is” – mondta Gyulay Endre. A püspök úgy értékelte, jó tudni, hogy a tápéi hívek kapaszkodnak Krisztusba, és az ő hangját szeretnék a harangon keresztül meghallani.

harangszenteles_tape26_gs

Köszönetet mondott az adakozóknak

Szécsényi Ferencné

önkormányzati képviselő is, aki úgy fogalmazott, hogy az új harangot a szeretet öntötte formába, és a jótékony emberek adományaiból készülhetett el. „Szeretet nélkül nincs harang, nincs közösség és nincs élet. Meggyőződésem, hogy a szeretet ereje bennünk rejlik, és most engedtük meg, hogy megmutassa hatalmát ezen probléma felett is. Milyen szép, hogy Szabolcs atya hívószavára a városrész apraja-nagyja megmozdult, és siker kísérte a kezdeményezést” – tette hozzá. Ahogy

megírtuk

, tavaly karácsony előtt repedt meg a tápéi templom második legnagyobb harangja, ami után

Száva Szabolcs

atya adománygyűjtést hirdetett. „Összefogtak a jóakaratú emberek, gyerekek és idősek egyaránt hoztak adományokat, és nemcsak Tápéról, hanem Szeged minden részéből érkezett segítség, sőt még Kanadából is, éppen ezért a szeretett jelképe is az új harang” – fogalmazott a szeged-tápéi plébános. „Isten dicsőségére szóljon, és békét hirdessen mindenütt a világban” – ez a mottója

Gombos Miklós

őrbottyáni harangöntő mesternek, aki családi hagyományt követve választotta ezt a szakmát, három testvére közül egyedüliként. Portálunknak elmondta, ha egy harang megreped, bár esetenként lehet hegeszteni, de sosem lesz már szép hangja, ezért érdemes újat készíttetni, ami 4-5 hónapos munkafolyamat. Azt is megnézték, hogy milyen a hangja a többi harangnak, hogy az új illeszkedjen hozzájuk, a 325 kilogrammos bronz öntvény A hangon fog megszólalni majd a toronyban. A mesterember a munkafolyamatról elmondta, úgy kell elképzelni, mintha három matrjoska babát raknánk egymásra. A magharang adja a belsejét, majd következik egy álharang, ami a hamis harangja az eredetinek, és amire rákerülnek viaszból a díszek, majd a végén egy különleges eljárással visszafordítják negatívvá, az lesz a harmadik, a köpeny. A mesterember leellenőrizte a templom harangtornyát is, és mint elmondta, megfelelő állapotban van, el fogja bírni az új harangot, ami reményei szerint 150-200 évig szól majd Tápén. A szentmisét követő harangszentelés három részből állt: az első könyörgés után szentelt vízzel hintette meg Gyulay Endre, majd odaajánlotta az Istennek, harmadik alkalommal pedig krizmával kenték meg a harangot, így Istennek szentelve szólal majd meg, és dicsőíti az urat és hívja az embereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.