Bulvár

Szüleik nevelik a három kis páncélost

Szüleik nevelik a három kis páncélost

2016. július 21., csütörtök
Szüleik nevelik a három kis páncélost
tompaorru_krokodil

Újra keltek tompaorrú krokodilok a Vadasparkban, azonban most a szüleik mellett cseperednek.

"Az elmúlt években szenzációként adtunk hírt arról, hogy az európai törzskönyvi program keretében tartott tompaorrú krokodiljaink szaporodása sikeres volt, és fiókák kelésének örvendhettünk két évben is. Biztosra mentünk, és a tojásokat kiástuk az anyaállat által épített költődombból, majd keltetőbe helyeztük. Mikor azonban a törzskönyv vezetője ellátogatott az állatkertünkbe, és megnézte a krokodilok helyét, azt alkalmasnak ítélte arra, hogy akár ott is kikeljenek krokodilok. Azt tanácsolta, próbáljuk meg úgy, hogy nem vesszük el a tojásokat. Így is tettünk, és bár tavaly még nem jártunk sikerrel, idén a legnagyobb örömünkre egy reggel 3 egészséges kis krokodilt fedeztünk fel a medencében, a tojásmaradványok mellett – vagyis az anya behordta őket a vízbe. Az, hogy így is sikerült a krokodilok szaporítása, legalább akkora szenzációnak számít, mint a krokodilok első kelése. Bízunk benne, hogy a szüleik védelmében szépen fel fognak cseperedni a legifjabb páncélos hüllőink. A tompaorrú krokodilt angolul törpe krokodilnak is nevezik, viszonylag kis mérete miatt, hiszen 1,5 méternél nagyobbra nagyon ritkán nőnek. A faj veszélyeztetettsége indokolttá tette, hogy az európai állatkertek fajmegmentési program keretében tartsák, a természetben a többi krokodiltól eltérően elsősorban nem a bőréért, hanem a húsáért vadásszák. Bobót és Barbit, a krokodilpárunkat természetesen ilyen veszély nem fenyegeti. A kicsiket nem kell tőlük félteni, hiszen a többi hüllőtől eltérően a krokodilfélék gondozzák és védik az utódaikat, akár 1-2 évig is. Azok kezdetben apró állatokat, gerincteleneket és kishalakat esznek, kezdésként mi is rovartáplálékot biztosítunk számukra. Most a látogatók is szemmel követhetik a fejlődésüket, hiszen együtt látható az egész krokodilcsalád a bemutatójukban.

Állati hétvége: programok éjszaka és nappal

A nyári kánikulában az igazi felüdülést az esték hozzák el. Úgy gondoljuk, hogy ilyenkor mindenkinek jól esik egy kellemes természetközeli séta, amire Szegeden a Vadaspark erdeje kitűnő lehetőséget kínál. Különösen akkor, ha a kikapcsolódás némi izgalmat, sőt élményt jelent, mint mondjuk most szombaton, többek között a nagyragadozók látványos etetése. Az idén másodszor sorra kerülő program sajátossága, hogy az oroszlánok és a szibériai tigrisek újfent levadászhatnak egy-egy valódinak vélt zsákmányállatot, mégpedig az előbbiek Ottót, a zebrát, utóbbiak pedig Boborjánt, a bivalyt. Mindkét élőlény élethű, de fából, jutazsákból, szalmából és némi húsból elkészített utánzat, amelyet nyugodtan szétmarcangolhatnak állataink anélkül, hogy valójában vér folyna e különleges eseményen. Az esti látványetetések 19.30-kor kezdődnek, és 22.00-kor zárulnak – de tovább is lehet az éjszakai vadasparkban sétálni. A rákövetkező nap sem marad izgalmas program nélkül – hiszen minden vasárnap igyekszünk valami meglepetéssel szolgálni a nyáron. Most egy színvonalas solymászbemutatóra invitálunk mindenkit, 12.00-kor és 15.30-kor kezdődően.

A szombati éjszakai program:

19.00-kor nem zárjuk be a pénztárt, folyamatosan várjuk a kedves látogatóinkat az este folyamán (22.00-ig lehet jegyet vásárolni). 19.30-kor köszöntjük a látogatóinkat a rozsomákoknál, amelyek bemutatják akrobatikus képességeiket; 19.50 körül, ahogy átsétálunk a rozsomákoktól, a szibériai tigrisek találkozását nézhetjük meg egy külön, számukra felépített műbivallyal; 20.30-kor a borjúfókák esti tornáját tekinthetjük meg; 21.00-kor az oroszlánok régi ismerősként üdvözlik Ottót, a zebrát, majd a szomszédaik is kapnak némi esti csemegét; 22.00-kor a fekete jaguár vacsorájával zárjuk a látványetetések sorát 20.00-tól 22.00-ig a büfé mögötti Terrárium-házban „nemszeretem” állatokkal (például kígyóval, ezerlábúval) lehet megismerkedni. Javasoljuk, hogy látogatóink hozzanak magukkal zseblámpát, mert – az éjszakai hangulat megteremtése érdekében – a Vadaspark lámpáit lekapcsoljuk. Viszont arra kérünk mindenkit, hogy a lámpákkal senki ne világítson közvetlenül se az állatok, se más látogató szemébe! Az aznap, szombaton váltott nappali jegyekkel (pontosabban a hozzá tartozó nyugta felmutatásával) is vissza lehet térni az esti programra. Vasárnap 12.00 és 15.30 órakor láthatják a látogatóink Gasztonyi Dániel mestersolymász izgalmas madár bemutatóját, amelynek során baglyokat, sólymokat, héját, keselyűt és kookaburrát (ez utóbbit sokan kacagójancsiként ismerik, Ausztráliában élő jégmadárféle) reptetnek. A látványos bemutató során nem csak a madarak röptében gyönyörködhetünk, néha szinte súrolva a jelenlevőket, hanem számos érdekes információ is elhangzik ezen állatokról. A soron következő hétvége, mint a fenti kínálatból is látszódik, szintén izgalmakban és különleges látványosságokban bővelkedik majd a Szegedi Vadasparkban, amelyre szívesen látunk mindenkit, aki az állatok látványán túl valami többre, valami igazán maradandó élményre vágyik" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.