Közélet

Schwarcz Péter a zsidó közösség új vallási vezetője

Schwarcz Péter a zsidó közösség új vallási vezetője

2016. július 29., péntek
Schwarcz Péter a zsidó közösség új vallási vezetője
zsinagoga_gs1

Az új rabbihelyettes-jelölt augusztus közepétől látja el a teendőit, a szerződést már aláírták. Schwarcz Péternek nem lesz újdonság Szeged, mert egyetemi évei egy részét itt töltötte. Csütörtöktől vasárnapig lesz a városban.

Markovics Zsolt

, Szeged eddigi főrabbija elhagyja a várost, Budapestre, a Dózsa György úti zsinagógába került áthelyezésre, így

új izraelita lelkészt kellett választaniuk

a Szegedi Zsidó Hitközség tagjainak. Előbb négy, majd kettő, végül egy jelölt maradt.

Fináli Gábor

ugyanis családi okok miatt visszalépett, így

Schwarcz Péterrel

(második képünkön) folytatódtak a tárgyalások.

schwarczpeterrabbi

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője bejelentette, sikerült megegyezni az új vallási vezetővel. A szerződést aláírták Schwarcz Péter rabbihelyettes-jelölttel, a Mazsihisz is elfogadta a döntést. Várhatóan augusztus közepétől mutatják be hivatalosan, addig tájékozódik a hitközség a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem segítségével, hogy mire jogosult, s mire nem a rabbihelyettes-jelölt. Schwarcz Péter beszél az angol és a héber mellett kínaiul, valamint olaszul, volt a dél-pesti körzet vallási vezetője is. Jelenleg a rabbihelyettesi szakot végzi, egy éve van még hátra, így ő csak ezt a tisztséget töltheti be hamarosan, ahhoz, hogy rabbivá, főrabbivá váljon további képzéseket kell elvégeznie. Reáltanulmányokat is folytat Budapesten, de korábban két évig a Szegedi Tudományegyetemen tanult fizikát, így nem jelent számára újdonságot a város. "Csütörtöktől vasárnapig fog Szegeden tartózkodni, mert nappali szakon hallgató Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen" - nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak Lednitzky András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.