Közélet

Mégis lehetőve teszi Algyő a görög vegyi üzem létesítését

Mégis lehetőve teszi Algyő a görög vegyi üzem létesítését

2016. július 22., péntek
Mégis lehetőve teszi Algyő a görög vegyi üzem létesítését
algyo_kozgyules003kf

Hosszas huzavona után módosította az algyői képviselő-testület többsége a helyi építési szabályzatot, ez volt szükséges ahhoz, hogy az ipari parkba betelepülni kívánó görög vegyi üzem tervezése megkezdődhessen. Az ülésen elhangzott az is, hogy felülvizsgálattal élnek a Pillér Takarékszövetkezet ellen, akik egy magáncégnek értékesítették üzletrészüket az önkormányzattal szemben azonos vételár mellett.

Ismét maratoni vita zajlott az algyői képviselő-testület ülésén az ipari parkba betelepülni kívánó görög vegyi üzemről, a többség ezúttal támogatta a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítását, ami szükséges volt ahhoz, hogy tovább folytatódjon az előkészítő munka.

Májusban három órán keresztül vitáztak

a többek között tusfürdők alapanyagát gyártó cégről, amely 4 milliárdos beruházást valósítana meg Algyőn, és első körben munkahelyet teremtene. A kormány által kiemelt stratégiai fontosságúvá nyilvánított beruházásról

lakossági fórumot is tartottak

, a

júniusi testületin is tárgyaltak róla

, ennek ellenére a mostani testületin olyan érzése támadhatott a közvetítést nyomon követőknek, mintha a képviselők most először hallanának a befektetőről, ugyanis rendre olyan kérdések, kétségek merültek fel a mintegy kétórás vitában, amelyekről már több ízben szó esett. A két hónapja tartó hercehurca hátterében az áll, hogy az üzem veszélyes minősítésű, azért felső küszöbértékes, mert a területen bizonyos mennyiség felüli etoxi-alkoholt tárolnának. Ez egy nem éghető, nem robbanásveszélyes anyag, de a környezetre káros, nehezen bomlik le. Az Algyőre tervezett üzemben folyékony kén oxidációjával és egyéb kémiai folyamatokkal egy olyan hangsúlyozottan nem éghető folyadékot hoznának létre, aminek habzásnövelő hatása van, ez kerülne később egy másik gyárban a tusfürdőkbe. A vitában a képviselők közül akadt, aki azt kifogásolta, hogy túl közel épülne meg az üzem a településtől, más azt, hogy a levegőbe jutó káros anyagok mennyisége hiába töredéke a megengedett határértéknek, akkor is káros lehet az emberi szervezetre hosszabb távon, megint más pedig egy esetleges üzemi baleset miatt fejtette ki aggályait, és ismételten szóba került az is, hogy miért nem megfelelő a görög befektetőnek egy, a községtől távolabb eső építési telek. A témában egyébként augusztus 25-én 10 órakor közmeghallgatást tartanak Algyőn a faluházban.

Kassné Bakó Ildikó

arra hívta fel a figyelmet, hogy lehet mindenféle terveket készíteni, kalkulációkat például a károsanyag-kibocsátásról, úgyis a valóságban dől el, hogy a papírforma szerint működik-e minden, amire jó példa

az iskola csere előtt álló parkettája

.

Molnár Áron

polgármester megjegyezte, azért vannak az előzetes kalkulációk, hogy azoknak meg kell felelni, ha pedig a konkrét méréseknél nagy eltérések lennének, azt a hatóságok úgyis kiszúrják és intézkednek. A Fidesz-frakciót vezető

Pongrácz Tamás

úgy értékelte, ez az utolsó alkalom arra, hogy a képviselők ráhatással legyenek az üzem sorsára, ezért arra kérte képviselőtársait, hogy mindenki jól gondolja meg, mire is szavaz. Elmondta, példátlan, hogy lakott területhez ilyen közel legyen egy ilyen üzem, a helyszíntől nem messze épp az új lakóparkot alakítják ki, közel van az ökoiskola és a nemrég megvásárolt horgásztó is. Hiányolta, hogy nem volt aláírásgyűjtés vagy bármiféle lakossági felmérés, holott sokkal kisebb fajsúlyú kérdésekben már volt rá példa a településen. Szerinte, ha egy mérleg két serpenyőjében felsorakoztatjuk az érveket és ellenérveket, akkor az derül ki, hogy nagyon sok a kockázat, ami nem áll arányban azzal, amit a vegyi üzem Algyőnek hozhat. Hiszen 55 munkahely nem sok szerinte, ráadásul a befolyó iparűzési adó nem érné el a 20 milliót sem.

Torma Tiborné R. Nagy Mária

arra volt kíváncsi, hogy Pongrácz, mint kormánypárti önkormányzati képviselő miért van ellene egy olyan beruházásnak, amit a magyar kormány kiemelt stratégiai fontosságúnak nyilvánított. Pongrácz azzal vágott vissza, hogy biztos a testületi előtt megbeszélték, hogy ezt a kérdést tegye fel a képviselőnő a vitában, amit visszautasított Tomra Tiborné, mondván, mindenki magából indul ki. A Fidesz-frakció vezetője közölte, aszerint kell dönteni a kérdésben, hogy a választópolgárok mit szeretnének, a kormánnyal meg majd ő rendezi a dolgot, ha szükséges.

algyo_kozgyules012kf

Gubacsi Enikő

alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy egy kormányrendelet kiemeltté nyilvánította a görög vegyi üzemmel kapcsolatos hivatali ügyeket, és ő bízik annyira a magyar hatóságokban, hogy a rendeletben felsorolt 22 plusz 2 egyéb eljárás során minden részlet tisztázódik, és nem fognak olyan üzemet engedélyezni, ami a lakosságnak kárt okozna. A beruházást egyfajta lehetőségként is értékelte, mint elmondta, sok fiatal nem lát perspektívát Algyőben, nem látja biztosítottnak a megélhetését, ezért tartja jelentősnek az 55 létesítendő munkahelyet, hiszen lehetőséget tudnának adni kvalifikált munkaerőnek és kétkezi munkásoknak egyaránt.

Roczkó András

azt kifogásolta, hogy nem esett szó arról, hogy egy működés közbeni üzemzavar, vagy az egyik közelben lévő gyárnál fellépő meghibásodás milyen kockázatokat rejt. Mint elmondta, az ilyen esetekben a legelső kérdés a távolság. Ez az üzem pedig olyan közel lenne a dél-nyugati lakóparkhoz, ökoiskolához, a fürdőhöz, hogy üzemi baleset esetén a gyerekek kapnák meg elsőként a szennyezést. Ezzel indokolta, hogy nemmel szavaz.

Gonda János

is közölte, hogy nem támogatja az HÉSZ módosítását, mondván „az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi”.

Balázs Zsolt

azt hangsúlyozta, hogy nem érzelmi döntést kell hozni, ezért őt az érdekelte a legjobban, hogy mennyi károsanyag kerül majd a levegőbe, az összeállított dokumentációból pedig kiderül, hogy az egészségügyi határérték tizedéről és századrészéről van szó.

Herczeg József

arra emlékeztetett, hogy polgármestersége idején azért szigorították a helyi építési szabályzatot, mert olajos rongyokat és iszapot mentesítő cég települt volna Algyőre, amit a korábbi rossz tapasztalatok miatt elleneztek, de nem volt cél egy olyan üzemet kizárni, amely a lakosság mindennapjait jelentősen nem befolyásolják. Számára megnyugtatóak voltak a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó tájékoztatók, mint elmondta, a hatóságok által előírtaktól egyébként sem lehet eltérni. Hozzátette, az üzem közelsége vagy épp távolsága viszonylagos, pláne annak tükrében, hogy senki sem foglalkozik az aszfaltkeverő üzemmel, ami ontja magából a szennyezőanyagokat, sokszor még a falu túlsó végén is érezni a kellemetlen szagokat. Mint ahogy azzal sem foglalkozik senki, hogy a 47-es főút mennyire szennyező, illetve, hogy bizonyos széljárásnál még az M43-as autópálya is szennyezi az algyői levegőt. Meglátása szerint a veszélyes és a vegyi szavak ébresztettek kételyeket a lakosságban. A mintegy kétórás vita után név szerinti szavazást tartottak, a helyi építési szabályzat módosítását Balázs Zsolt, Gubacsi Enikő, Herczeg József, Molnár Áron és Torma Tiborné R. Nagy Mária igen szavazatával, Gonda János, Kassné Bakó Ildikó, Pongrácz Tamás és Roczkó András ellenszavazata mellett támogatta a többség. A testület döntése után Pongrácz Tamás emlékeztetett, három szavazás volt ebben a témában, ő maga első alkalommal és most nem támogatta az építési szabályzat módosítását, mert úgy értékeli, hogy a kockázatokat jelenleg senki nem tudja pontosan megítélni. „Másodízben azért támogattam a HÉSZ-módosítást, mert ezzel párhuzamosan folytak az ipar parkban az üzletrészvásárlással kapcsolatos tárgyalások. Ugyanannak az illetőnek a telkére épülne az üzem, aki elhalászta az önkormányzat elől az üzletrészt, nem kis károkat okozva ezzel a településnek. Most úgy tűnik, hogy 30%-os üzletrészünk marad, így nem lesz akkora rálátásunk az ipari parkban zajló ügyekre, és a görög vegyi üzem működésére sem tudunk ráhatással lenni, hiába vagyunk mi a területileg illetékes önkormányzat” – részletezte a Fidesz-frakció vezetője. Hozzátette, ők, mint települési képviselők 2019-ig kaptak megbízatást a választópolgároktól, ám az üzem megépítése akár több emberöltőre is kihatással lehet Algyőre. Hangsúlyozta, nem a befektető ellen van kifogása, hanem a helyszínnel, az túl közel van a településhez. Éppen ezért javasolta módosító indítványként, hogy kezdjen tárgyalásokat a polgármester közvetlenül a görög befektetővel egy esetleges más helyszínről, ám ez a módosító okafogyottá vált, mivel a többség támogatta a HÉSZ módosítását.

algyo_kozgyules001kf

„Azzal, hogy a többség támogatta a javaslatot, lehetőséget adtunk arra, hogy szakhatóságok lefolytathassák vizsgálataikat, és elkezdődjön a tervezés. Én arról győződtem meg, hogy ez az üzem, bár veszélyesnek minősül, jelentős hatása a természeti- és lakókörnyezetre nem várható. Az üzem ellen felhozott ellenérvek zöme nem volt megalapozott, és nem a bemutatott adatokra vonatkoztak ezek az állítások, hanem érzelmi alapon közelítették meg a témát egyesek” – értékelte a vitát portálunknak Molnár Áron. Utalt az egyik képviselő kérdésére is, a település első embere is furcsállta, hogy a helyi Fidesz-frakció ágált a beruházás ellen, miközben a kormány támogatja azt, ráadásul az előző testületin volt olyan közülük, aki megszavazta a HÉSZ módosítását. Nem értett egyet azzal az ellenérvvel sem, hogy keveset hoznak az üzem a településnek, szerinte egyáltalán nem elhanyagolható 55 munkahely. „Remélem, hogy ez a hecckampányra hasonlító folyamat nem erősödik fel és nem is folytatódik. Ezúton is azt kérem minden algyőitől, akinek kételyei vannak, keressenek meg engem vagy azokhoz a szakemberekhez is fordulhatnak, akik eddig is segítették az előkészítést” – mondta Molnár Áron. Hangsúlyozta, a HÉSZ módosítása csak arról szólt, hogy az önkormányzat nem tiltja meg, nem lehetetleníti el a gyár Algyőre költözését, de ez korántsem jelenti azt, hogy meg fog épülni az üzem.

Nem nyugszik bele az önkormányzat a meghiúsuló üzletrészvásárlásba

Ahogy

megírtuk

, hoppon maradhat az algyői önkormányzat, az állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet az ipari parkban lévő 20%-os üzletrészét ugyanis a többségi tulajdonosnak kívánja értékesíteni és nem a helyhatóságnak, méghozzá azonos vételi árajánlat mellett. Mint arról Pongrácz Tamás, az üzletrész vásárlás kapcsán felállított ad hoc bizottság elnöke beszámolt, hónapokon keresztül tárgyalt az önkormányzat a pénzintézettel, hogy a Pillér 20%-os üzletrészét megvásárolja, így a településnek 50%-os részesedése lehetett volna, ám az önkormányzat helyett az Olajipari Karbantartó Fejlesztő és Tervező Kft.-nek (O.K.F.T. Kft.) kívánja eladni azt a takarékszövetkezet. Három tulajdonosa van az Algyő Park Kft.-nek, 50%-ra emelte tulajdonhányadát tavaly az O.K.F.T. Kft., 30%-ra az algyői önkormányzat, míg 20%-ot a Pillér Takarékszövetkezet tudhat magáénak, ezt vásárolta volna meg az önkormányzat. Az ad hoc bizottság szerdán ülésezett, sürgősséggel előterjesztést készítettek, amelyben az szerepel többek között, hogy felülvizsgálati kérelemmel fognak élni az illetékes felügyeleti szerveknél. Pongrácz elmondta, az önkormányzat partnere az O.K.F.T. Kft-nek, illetve vezetőjének,

Ormay Tamásnak

. A bizottság felettébb furcsának tartja, hogy azonos árajánlat mellett döntött úgy az állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet, hogy nem az önkormányzat veheti meg az üzletrészt. Az ad hoc bizottság által összeállított anyagot Gonda János javaslatára elküldik a térség országgyűlési képviselőjének,

Lázár János

miniszternek is.„Semmiképp sem nevezhető etikusnak a Pillér Takarékszövetkezet döntése, és úgy látjuk, talán van jogi lehetőség még arra, hogy rábírhatjuk őket arra, hogy vizsgálják felül döntésüket” – mondta el Pongrácz Tamás. Megjegyezte, azt nem tudják, hogy kötöttek-e már a felek szerződést, de kapaszkodnak az utolsó szalmaszálba, hátha befolyásolni tudják az ügyet. Molnár Áron szerint is mindenképpen fontos jelezniük, hogy nem tartja az önkormányzat korrektnek a pénzintézet eljárást. Azt viszont nem tartja szerencsésnek, hogy az O.K.F.T. Kft. üzletrészvásárlását egyes képviselők szerették volna összemosni a görög vegyi üzem ügyével, mivel a befektetőnek eladandó telek az adott Kft. tulajdonosáé.Emlékeztetett, mint polgármester ő vitte a tárgyalásokat, majd a képviselő-testület egy ad hoc bizottságot hozott létre, mintha a település első embere nem lenne képes lefolytatni a tárgyalásokat. Szerinte ez a szempontjából még szerencsésebb is így utólag, hiszen a testület egy része vélhetően őt hibáztatná a történtekért. Molnár azt mondta, azt nem tartja elegánsnak, hogy a Pillér hosszú hitegetés után megváltoztatta a település felé sugallt eladási szándékát, mint ahogy azt sem, hogy sem okokról nem kaptak részletes tájékoztatást. Hozzátette, a Pillér ráadásul korábban más területen is együttműködési szándékát fejezte ki az önkormányzattal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.