Közélet

Lépni kell Szegeden: a munkahelyteremtés és a család legyen az első!

Lépni kell Szegeden: a munkahelyteremtés és a család legyen az első!

2016. július 12., kedd
Lépni kell Szegeden: a munkahelyteremtés és a család legyen az első!
cba_nova_megnyito47_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület úgy látja, nem indult be Szeged gazdasági fejlődése, sőt a helyzet egyre inkább romlik. A tudásalapú gazdaság mellett a kevésbé képzett munkaerőre is gondolni kell. A nagy tervek helyett folyamatos munkát tartanák fontosnak.

"2008-ig párhuzamosan haladt Szeged és az ország fejlődése, a kormányváltást követően azonban elszakadt egymástól a két folyamat, miközben országosan munkahelyteremtő beruházások indultak, Szegeden alig jöttek létre újak. S eljutottunk 2016-ba, amikor az MSZP azon szörnyülködik, hogy duplájára nőtt a betöltetlen munkahelyek száma" - nyilatkozta

Bartha László

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, aki szerint a munkaerő-piaci problémák Csongrád megye székhelyén hatványozottan jelentkeznek, ezért népszerűsítené szervezete programját. A volt polgármester azt gondolja, jogos a szocialista párt aggodalma, a középfokú képzéseknél és a felsőoktatásban valóban voltak strukturális problémák, nem a megfelelő szakmákat, vagy a megfelelő módon sajátították el a fiatalok, de ezen a duális képzés segíthet. "Eközben Szegeden csökken a munkahelyek száma, ez kiderül az iparűzési adóbevételekből" - magyarázta. Úgy látja, drasztikus munkahelyteremtő program kell, legalább egy koncepciót fel kell vázolni. Frázispufogtatásnak tartja, hogy most már

Botka László

is emlegeti ezt, de szerinte ez a harmadik híd hasonlóan csak ígéretként létezik.

kozgyules22_gs

"A Tisza Lajos Közéleti Egyesület létrehozta a maga

gazdaságfejlesztési programját

, amely választ ad arra, hogy miként lehetne önkormányzati, állami segítséggel új munkahelyeket létrehozni. A programunkat ezért minél szélesebb körben igyekszünk megismertetni a választópolgárokkal" - mondta Bartha László. Nem érti, hogy a városvezetés miért csak a kifogásokat keresi. Az uniós pénzeket átcsoportosítaná úgy, hogy azok a munkahelyteremtést és ezen keresztül a családokat szolgálják.

Nagy Sándor

(Együtt) városfejlesztési alpolgármester

előadására

reagálva úgy fogalmazott, nem lehet mindenki programozó, nem csak tudásalapú gazdaságra szükséges alapozni, a munkanélküliség miatt jóval veszélyeztetettebb képzetlenekre vagy az alacsonyabb iskolai végzettségűekre is gondolni kell. Elérheti a 15 ezer főt is azok száma, akik nem találnak állást Bartha szerint, ezért a logisztikát, a mezőgazdasági feldolgozóipart erősítené. "A földkérdés nem lehet probléma, hiszen minden eszköz a város rendelkezésére áll, a kisajátítás fogalma ismert. Könnyű azt mondani, hogy nincs, vagy az államot hibáztatni, pedig csak ötlet, szándék, tárgyalókészség és munka kell. Ha ezt nem tesszük meg, akkor tönkre fog menni a város!" - üzente. A volt polgármester inkább a realitásokat követné, a szegedi Szilícium-völgyet szépen hangzó szlogennek tartja, de nem valóságnak. Ugyanígy látja a Biopolisz-programot, amit kudarcnak nevezett a grandiózus tervek miatt, habár az alkalmazott biológiai kutatásokat fontosnak nevezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.