Közélet

Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

2016. július 3., vasárnap
Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést

A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést - emlékeztetett a lengyel határőrség főparancsnoksága.

Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között

Barack Obama

amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra

Ferenc

pápa is ellátogat. A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára a 2012-es európai labdarúgóbajnokság, majd a 2013-ben szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel. A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is. Az ellenőrzéseket augusztus 2-ig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőkön. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz. A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.