Közélet

Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

2016. július 18., hétfő
Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén döntött a népszavazást kezdeményező kormány és a parlamenti frakciók politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.

A népszavazásról szóló törvény szerint országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot a kezdeményezés szervezői, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé. A jogszabály szerint a politikai reklámok közzétételére rendelkezésre álló időtartam 300 perc. A népszavazási kezdeményezés szervezője és a frakciók rendelkezésére álló időtartamot egyenlő arányban kell felosztani. A népszavazást a kormány kezdeményezte, az Országgyűlésben pedig öt frakció van (Fidesz, KDNP, MSZP, Jobbik, LMP) vagyis a kormány és az öt frakció 50-50 perc időtartamban teheti közzé politikai reklámját a Duna Médiaszolgáltató Zrt. médiaszolgáltatásában. A politikai reklámot a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásában kell közzétennie. A határozat ellen július 25-én 16 óráig lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához. A vitában

Litresits András

, az MSZP delegáltja felvetette, hogy a kezdeményezés szervezőjeként a kormánynak is figyelemmel kell arra lennie, hogy augusztus 13-ig nincs kampányidőszak, így nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak az "Üzenjünk Brüsszelnek"-kampány.

Patyi András

, az NVB elnöke szerint a társadalmi célú reklám és annak korlátozása nem a választási eljárási törvény, hanem a médiatörvény hatálya alá tartozik. A kormánynak és más közhatalmi szerveknek alapvető feladata és lehetősége az, hogy tevékenységükről, céljaikról a közvéleményt folyamatosan tájékoztassák - mondta, hozzátéve, ez a jog a politikai pártokat is megilleti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.