Sport

Kajak-kenu: Négy szegedi, hat világbajnoki érem Minszkben

Kajak-kenu: Négy szegedi, hat világbajnoki érem Minszkben

2016. július 31., vasárnap
Kajak-kenu: Négy szegedi, hat világbajnoki érem Minszkben
noi_kajak_vb_mti

Birkás Balázs világbajnok lett, Nagy Bianka két érmet nyert, valamint Nádas Bence és Bodonyi András is dobogóra állhatott a Minszkben rendezett ifjúsági és U23-­as kajak­-kenu világbajnokságon. A négy szegedi tehetség hat számban hat érmet lapátolt össze, így a fehéroroszországi a klub történetének egyik legsikeresebb korosztályos világversenyeként vonul be a történelem könyvekbe.

Az EDF DÉMÁSZ-­Szegedi VE eredményei:

1. Birkás Balázs férfi U23 K1­200 méter 2. Nagy Bianka női ifjúsági C1­500 méter 2. Birkás Balázs, Balaska Márk (Vác) férfi U23 K2­200 méter 2. Nádas Bence, Ilyés Róbert, Noé Bálint, Koleszár Mátyás (utóbbi három Honvéd) férfi U23 K4­1000 méter 3. Nagy Bianka női ifjúsági C1­200 méter 3. Bodonyi András férfi U23 C1­1000 méter

Birkás Balázs

most már hivatalosan is a világ leggyorsabb kajakosa korosztályában. A 20 esztendős tehetség K1­200 méteren óriási fölénnyel nyert és szerzett aranyérmet Minszkben.

Hűvös Viktor

tanítványa 2013-­ban Kanadában az ifjúsági mezőnyben ért fel a csúcsra, most pedig az U23-­asok között ért révbe egyesben. Birkás Balázsnak ez már a harmadik korosztályos világbajnoki címe: 2013­ban ifi K1­200 méteren, 2014­-ben Szegeden ifi K2­200 méteren most pedig U23 K1­200 méteren győzött. A szegedi sprinter

Balaska Márkkal

párosban is szerzett egy ezüstöt Fehéroroszországban.

Birkás Balázs:

Most nagy megkönnyebbülést érzek, hiszen az elmúlt időszak nagyon stresszes volt. Remek formában érkeztem ide Minszkbe, jól sikerült az időzítés, ezért nagyon hálás vagyok az edzőmnek, Hűvös Viktornak. Az ő érdeme is, hogy ilyen jól sikerült ez a vb! Egyesben nagyon jól ment alattam a hajó, nem volt ugyan tökéletes pálya, de úgy érzem kihoztam belőle a maximumot. A párosra nagyon sok készültünk Márkkal, egy pici még maradt bennünk, de egyáltalán nem vagyok csalódott, nagyon örülök ennek az ezüstnek. Fantasztikus hétvégén vagyok túl!

Nagy Bianka

pályafutása második ifjúsági világbajnokágán vehetett részt!

Kása Péter

tanítványa 16 évesen fantasztikus teljesítményt nyújtott, mind a két számában érmet szerzett.

Nagy Bianka:

Igazából még fel sem fogtam, hogy mi történt velem, nagyon boldog vagyok. A C1­200 méter volt a nehezebb, hiszen tudtam, hogy ott még egy kiváló pályával is csak a negyedik hely a realitás. Az egyik riválisom viszont hibázott, én pedig lecsaptam a lehetőségre, így tudtam megszerezni a bronzérmet. Az 500 méterben sokkal jobban bíztam, éreztem, hogy itt egy jó evezésssel odaérhetek a dobogóra. Tökéletesen működött az a taktika, amit megbeszéltünk az edzőmmel, Kása Péterrel. Mindent megcsináltam abból, amit elterveztünk. A győztes fehérorosz lány ellen a hajrában már nem vol esélyem, de egyáltalán nem vagyok csalódott, sőt életem legjobb pályáját teljesítettem a fináléban! Százszázalékig elégedett vagyok a világbajnoksággal.

Kása Péter:

Fantasztikus világbajnokságot teljesített Bia! Már az előfutamok során is érződött, hogy jó formában van, hiszen mindkét számban futamgyőztesként közvetlenül a fináléba jutott. Az, hogy 200 méteren és 500 méteren is érmet szerzett, ez a bravúr kategória. Egy nagyon jó evezés ezen a vb­n nem lett volna elég a dobogóhoz, extrát kellett nyújtani, ő pedig megcsinálta. Egyre erősebb a női kenus mezőny, hiszen a 200 méter olimpiai szám lesz, ezért is nagy dolog, hogy Bia ilyen fiatalon már a legjobbak közé tartozik. Óriási eredmény, hogy a komplett vb mezőny egyik legfiatalabb tagjaként, 16 évesen nem csak finalista volt, két érmet is nyert. Nagyon büszke vagyok rá. Vár még ránk szeptemberben egy ORV a Maty­-éren, a következő nagyon fontos feladatunk viszont, hogy a keddi szegedi focin legyőzzük a kenus fiúkat! A férfi kenusok király számában, C1­1000 méteren nyert érmet

Bodonyi András

!

Vécsi Viktor

versenyzője a hazai válogatókon és a magyar bajnokságon is bizonyította, hogy egyre jobb és jobb, most pedig egy világversenyen is meg tudta mutatni, hogy már nem csak a jövő, hanem a jelen egyik legjobb magyar kenusa. A 22 esztendős sportoló bronzérme nagyon értékes.

Bodonyi András

: Örültem, hogy a 9-­es pályán indulhattam, mert így véletlenül sem vonta el a figyelmem egyik versenytársam sem, tudtam magamra koncentrálni. Éppen ezért viszont semmit sem érzékeltem abból, hogy hol állok a mezőnyben. Erős balos szél volt, ami a balosoknak kedvezett, és ennek megfelelően két balos előzött meg. A számomra nem túl kedvező körülmények teszik még értékesebbé ezt a bronzérmet. A végén még a kis lábujjamból is ki kellett sajtolnom a tartalék energiákat. Az utolsó 100 méterből csak annyira emlékszek, hogy nagyon fájt. A megszerzett érem viszont kárpótol, nagyon boldog vagyok!!!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.