Közélet

Brüsszeli vagy Berlini körút? – Nemcsak a logika, hanem a korábbi gyakorlat alapján kapják nevüket a megállók

Brüsszeli vagy Berlini körút? – Nemcsak a logika, hanem a korábbi gyakorlat alapján kapják nevüket a megállók

2016. július 8., péntek
Brüsszeli vagy Berlini körút? – Nemcsak a logika, hanem a korábbi gyakorlat alapján kapják nevüket a megállók
troli_brusszeli_krt001kf

A 10-es troli egyik megállója a Brüsszeli körúton van, ám a jármű hangosbemondója szerint a Berlini körúton áll meg – jelezte értetlenkedve egy olvasónk. Utánajártunk, s kiderült, hogy a korábban meglévő megállópárokra figyelemmel nem változtatták meg a megállóhely elnevezését.

„A 10-es troli vonalán, amikor elhagyja a jármű a Szent István teret, bemondják, hogy a Berlini körút következik. Ezt követően a Csongrádi sugárúton haladva, befordul a Brüsszeli körútra, és a hangosbemondó be is mondja a megállót: Berlini körút, majd a jármű megáll a Brüsszeli körút 28 számú ház előtt. Útvonala nem is érinti a Berlini körutat” – írta portálunknak a 86 esztendős

Váradi Jenő

. Olvasónk azt feltételezte, hogy a megállóhelyeket nem szegediek nevezték el egykor, és úgy értékelte, ezzel félrevezetik az utazóközönséget. Jelezte azt is, nemcsak a 10-es trolinál tapasztalható az, hogy elavult a megállóhely elnevezése, s szerinte érdemes lenne felülvizsgálni azokat.

xmap

„Általánosságban kialakult gyakorlat, hogy lehetőség szerint a megálló párokat közös néven rögzítik a menetrendben. Ebben az esetben is ez történt. Ennek a megállóhelynek a párja a Csongrádi sugárúti csomópont után Mars tér irányába lévő megálló, melynek helyesen Berlini körút a megnevezése. Az utas által felvetett csomópont a nagykörúton már akkor is létezett, amikor ott még nem közlekedett trolibuszjárat, és a tömegközlekedés tengelye elsősorban nagykörút volt” – reagált megkeresésünkre

Majó-Petri Zoltán

, az SZKT ügyvezetője. Hozzátette, a 10-es járat elindítása után elméletileg átnevezhették volna a megállót, de a korábban meglévő megállópárokat és az átszállási lehetőséget kifejező csomóponti elnevezéseket vették figyelembe, ezért nem változtattak azon.

troli_brusszeli_krt002kf

Majó-Petri kitért arra is, hogy az útvonaltervező (www.xmap.szkt.hu) adatai alapján az említett csomóponton nagyon sok jármű halad át, és ezek mindegyik a Berlini körút megálló elnevezést használja hiába a Brüsszelin áll meg. Az is megszokott, hogy a tömegközlekedési eszközök nyomvonalát keresztező legközelebbi utcáról nevezik el a megállóhelyet, ám jelen esetben az viszonylag messze van a megállótól, illetve a csomóponttól, ezért nem azt szerepeltetik a menetrendben. Az SZKT ügyvezetője megjegyezte, személyes véleménye szerint igaza van olvasónknak, ám amennyiben átneveznék a megállópárt, akkor a menetirány másik oldalán merülhet fel ugyanez az utasészrevétel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.